Hrvatska
StoryEditor

Linić najavio: Rebalans proračuna već u veljači

13. Siječanj 2014.

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas kako je želja da se rebalans proračuna donese u veljači te najavio kako će se potrebna sredstva tražiti i na prihodnoj i na rashodnoj strani proračuna, pri čemu se plaće i mirovine ne bi trebale dirati.

Pedeset posto konsolidacija trebalo bi pronaći na prihodima, a 50 posto na rashodima, rekao je Linić u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan".

Pritom je naglasio kako se u porezima ne misli ništa bitno mijenjati, već dodatne prihode potražiti u prihodima od državne imovine, privatizacije, dividendi.

Upozorio je na ogromne probleme u zdravstvenom sektoru, u kojem su prošle godine pokriveni gubici samo kliničkih bolničkih centara, što znači da još uvijek imamo dubioze u županijskim bolnicama i negdje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

To je razlog, napomenuo je, da planirani rashodi na strani zdravstva nisu procijenjeni sa svim tim izdacima, tako da će iznos dubioza u 2014. biti i nešto veći nego što je to iskazano proračunom.

Sada kod rebalansa riješit će se i taj dio nedostajućih sredstva za zdravstvo, kazao je Linić ističući kako rješenje ne može biti samo rashodna strana, samo uštede, već treba odgovoriti što učiniti na prihodnoj strani.

To je razlog da već od početka godine na radnim sastancima, koji se održavaju odmah nakon Vlade, imamo ozbiljne razgovore o tome koliko na prihodnoj, koliko na rashodnoj strani.

I tu je onda vrlo jasno negdje utvrđeno da bi 50 posto konsolidacije trebalo pronaći na prihodima, a 50 posto na rashodima, uvijek uz naznaku da se plaće i mirovine ne bi trebale smanjivati, rekao je ministar financija.

Pritom je napomenuo kako je evidentno da je smanjivanje mirovina neodrživo, jer je prosječna mirovina na socijalnoj razini. S druge strane prosječna plaća (korisnika državnog proračuna) sada je došla i ispod prosjeka plaće u gospodarstvu, kazao je dodajući kako ostaje pitanje racionalizacije broja zaposlenih i svega ostalog.

To znači da je sada pitanje što s materijalnim rashodima, ulaganjima, što s brojem zaposlenih. I tu su otprilike rasprave koje sada teku, rekao je najavljujući kako će Ministarstvo financija za koji dan dati prijedloge.

Na pitanje da li to znači nove poreze, Linić je rekao kako to ne mora značiti novo porezno opterećenje.

"U porezima ne mislimo ništa bitno mijenjati", ustvrdio je dodajući kako porezi nisu jedini segment prihodne strane proračuna, kako su imovina, korištenje imovine, privatizacije, prihodi od dividendi elementi o kojima se mora razgovarati i koji moraju dati odgovor koliko se prihodi mogu povećati.

Vlada će nastojati naći rješenja za deficit da se ne zadire u mirovinske fondove, rekao je Linić odgovarajući na pitanje da li postoji i mogućnost da se primjerice, kao što je to učinila Mađarska, na godinu dana zamrznu uplate u drugi mirovinski stup.

Istodobno je dodao i kako je Vlada sklona da fondovi počnu svoja sredstva usmjeravati u investicije.

Naša je obveza da kontroliramo deficit i u toj borbi sve su opcije moguće, rekao je na upit da li ipak postoji mogućnost zamrzavanja uplata u drugi mirovinski stup.

Linić je, napominjući kako se ove godine dugoročno moramo zadužiti za više od 46 milijardi kuna, najavio kako će se u prvoj polovici godine ići na domaće izdanje obveznice, u iznosu od 5 do 7 milijardi kuna.

U drugom dijelu godine vidjet ćemo da li ići na domaće ili inozemno tržište, ovisit će to i o stanju na tržištu u svijetu i Europi, kazao je.

Ministar financija najavio je i kako će se tijekom ovog tjedna s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem razgovarati što s HŽ Cargom.

"Za sada nemamo pozitivnih odgovora vezano za ponude za privatizaciju Carga. Očito je da će Vlada sama morati podnijeti teret određenih rješenja u Cargu", kazao je Linić na upit je li propao dogovor s rumunjskim Grampetom o privatizaciji HŽ Carga.

25. travanj 2024 09:49