Hrvatska
StoryEditor

Linić: Nezadovoljni smo Molom kao partnerom

13. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Ministar financija Slavko Linić na druženju s predstavnicima Američke gospodarske komore istaknuo je da hrvatska Vlada nije zadovoljna s ugovorom s Molom u vezi Ine.

- Vrlo jasna poruka Vlade je da smo nezadovoljni s partnerom u Ini Molom koji je zaustavio razvoj energetike u dijelu nafte i plina te inzistiramo na promijeni tog ponašanja. Vidjeli ste na pripremi skupštine da dvije milijarde kuna dobiti ostavljamo u Ini za razvoj ovog dijela. Ne možemo prihvatiti da su napuštene bušotine, one koje su pripremljene na njima se ne radi i na taj način se uništava hrvatska rafinerija - istaknuo je Linić.U polusatnom izlaganju ponovio je cilj Vlade da BDP podigne kroz investicijski ciklus ponajprije ulaganjem u energetiku. Cilj je ulaganjem u energetiku zamijeniti uvoz domaćom proizvodnjom i na taj način probuditi domaće gospodarstvo.

- Taj investicijski ciklus može nositi 2 do 3 posto rasta. Ako to uspijemo, imamo sve pretpostavke da pokrenemo ulaganja i u privatnom sektoru. Finacijsku konsolidaciju moramo temeljiti na izvozu - poručio je Linić.Vlada je također krenula rasterećivati poslodavce u smislu smanjenja parafiskalnih nameta i smanjenja davanja za zdrastveno osiguranje od 2 posto. Postoji mogućnost za dodatnim olakšanjem, no ono će biti vezano uz eventualni porez na imovinu. Veliku kritiku uputio je pravosuđu koje nije napravilo posao kod stečajeva.- Sustav koji je dosada bio nije funkcionirao, te je Vlada preuzela odgovornost da se ti postupci ubrzaju preuzimanje tog dijela na sebe. Optimistično se nadam da ćemo kroz šest mjeseci kroz proces nagodbe rješiti sve zaostale slučajeve i poslije toga više neće biti toliko problema s nelikvidnošću. Vjerovnici će preuzimati dio kroz udjele, a ako to neće biti moguće pravni subjekt bit će likvidiran i kroz prodaju nekretnina će se naplatiti vjerovnici. Također rok za plaćanje bit će 60 dana, a nadam se da ćemo uskoro povećati rok za plaćanje PDV-a na 45 dana tako da će to skoro biti izjednačeno - rekao je Linić. Ministar finacija najavio je za sljedeći tjedan raspisivanje natječaja za konzultante kod prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke.

24. travanj 2024 08:34