Hrvatska
StoryEditor

Linić: Prognoze MMF-a nemaju utjecaj na proračun

09. Listopad 2012.

Najnovije prognoze MMF-a u pogledu kretanja hrvatskog BDP-a nemaju izravni utjecaj na proračun i predviđeni deficit niti izravni značajni utjecaj na fiskalno pravilo koje za ovu godinu iznosi 1,3 posto ušteda, rekao je ministar Slavko Linić.

Za Linića problematično ostaje to što nema radnih mjesta ni investicija te se, kako je rekao, moramo boriti da to u idućoj godini promijenimo. Hrvatsko gospodarstvo će prema danas objavljenim procjenama MMF-a ove godine pasti oštrije nego što se ranije predviđalo i to po stopi od 1,1 posto. U prognozama objavljenima u travnju, MMF je procjenjivao da će aktivnost hrvatskog gospodarstva u ovoj godini pasti za 0,5 posto. MMF je danas potvrdio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za iduću godinu na 1,0 posto.

Upitan hoće li biti rebalansa proračuna, Linić je rekao je da će rebalansa biti u dijelu zatvaranja pojedinih pozicija, ali neće biti rasta rashoda ili prihoda tako da će manjak biti deset milijardi kuna, kako je i planirano.Na pitanje kako će hrvatska delegacija nastupiti na godišnjem zasjedanju MMF-a i Skupštini Svjetske banke u Tokiju, rekao je da će iskoristiti priliku za razgovor o tome da Svjetska banka prati Hrvatsku u strukturnim promjenama i pojedinim privatnim projektima kao i projektima države.

- S MMF-om ćemo porazgovarati o tome kako ćemo završiti godinu i projekcijama za 2013. godinu - rekao je Linić te dodao da će ujedno iskoristit vrijeme za obilazak investitora kako bi uspješno pripremio izdanje obveznica za 2013. godinu.U vezi privatizacije 3. maja kazao je da je svaka privatizacija koja donosi ozbiljnog vlasnika prihvatljiva. Za sada egzistira model s Uljanikom, a znači li nešto pojava novog ponuđača vidjet ćemo jer je evidentno da će se ići na neposrednu pogodbu jer natječaji nisu dali puno rezultata, kaže Linić te najavljuje da će privatizacija svih državnih brodogradilišta do ulaska Hrvatske u EU biti dovršena.

Upitan kakav je njegov stav o smanjenju broja blagdana i neradnih dana, što je kao mogućnost u jednom intervjuu najavio premijer Milanović, rekao je da je Vlada to razmotrila te da o politici ovisi hoće li donijeti takvu odluku. Učinak povećanja broja radnih dana je relativan, jer se mnogi bore s krizom smanjenjem broja radnih dana u tjednu, a uspješnima je bitan svaki radni dan, kazao je ministar Linić.

23. travanj 2024 23:19