Hrvatska
StoryEditor

Lorencin: Planiramo promjene u sustavu turističkih zajednica

01. Kolovoz 2013.

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je danas nakon sjednice Vlade da snižavanjem stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu (na 10 posto) većinom nisu spuštene cijene, ali i da ima suprotnih primjera. S investicijskog aspekta, ocijenio je kako je turizam dobio dugoročnu konkurentsku komponentu.

Radi se o stopi PDV-a koju imaju u gotovo svim receptivnim zemljama u našem okruženju i naši gospodarski subjekti pozicionirani su kao i oni, rekao je Lorencin.Ustvrdio je da se tako dugoročno povećava potrošnja, a moramo, ističe, razmišljati i na način da li će neki investitor ulagati u Hrvatsku gdje je 25 posto PDV-a u turizmu ili tamo gdje je 10 posto.

Lorencin je najavio kako će uskoro razgovarati s čelnicima županija i velikih gradova oko promjene u sustavu turističkih zajednica što je projekt koje ministarstvo čeka na jesen, ali već sada se poduzimaju neke predradnje.

"Pripremamo i slijedeću turističku sezonu i imamo takoreći gotove modele za oglašavanje za iduću godinu", kazao je Lorencin.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina stanje u svom resoru ocijenio je pak čvrstom trojkom dodajući kako uvijek može biti bolje i da treba više raditi.

Svi pokazatelji vezani za investicijski dio su dobri, no još je puno posla", kazao je Jakovina novinarima, napominjući kako prije svega tu misli na EU fondove koji su ispred nas i na program ruralnog razvoja, najvažniji strateški dokument koji je u finalnoj fazi izrade i omogućit će povlačenje 330 milijuna eura godišnje.

25. travanj 2024 12:12