Hrvatska
StoryEditor

Marić: Tražimo rješenja za franak, zaštitit ćemo proračun i porezne obveznike

11. Srpanj 2016.

Ministar financija u tehničkoj Vladi Zdravko Marić danas je ustvrdio da Vlada radi na iznalaženju rješenja za švicarski franak, koji je opet došao u fokus javnosti nakon pisma kojim je Europska komisija upozorila Republiku Hrvatsku zbog isključivog prebacivanja troškova konverzije na banke, čime je napravila prvi korak postupak protiv države pred Sudom Europske unije.

- Možete biti sigurni da ćemo učiniti sve što je u okviru naših mogućnosti i ovlasti, da ćemo učiniti sve da bi se zaštitio državni proračun i svi mi kao porezni obveznici, odnosno da se ukupni efekt ne bi prenio u značajnijem obliku na sve nas. Zaštita državnog proračuna i poreznih obveznika je primarna, rekao je Marić jučer nakon svečanog potpisivanja ugovora kojim je Europska investicijska banka HBOR-u osigurala 250 milijuna eura sredstava za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva.

Kako tvrdi Marić, rješenje će se tražiti dijalogom s bankama. U predstojećim mjesecima Vladu na tu temu očekuju formalni pregovori s bankama, od kojih su neke i pokrenule inicijative za međunarodnom arbitražom zbog slučaja franak. Iako je ministar u tehničkoj Vladi, Marić ne bježi od sudjelovanja u pregovorima s bankama i nije obustavio rad na nalaženju odgovarajućeg rješenja.

- Postoje Zakon o primopredaji vlasti i Zakon o Vladi, ali iako nas ograničavaju u određenim stvarima, ne priječe da radimo i iznalazimo aktivno moguća rješenja. Sama problematika i tematika je vrlo kompleksna, sami imamo svoje adute i želimo ih testirati. Ideja je da se ne ugroze sredstva poreznih obveznika, kazao je ministar financija.

O situaciji s konverzijom kredita u francima Marić je razgovarao i s predstavnicima rejting agencije Standard&Poors, obzirom da opasnost prema državnom proračunu predstavlja stanoviti rizik. Izvijestio ih je o situaciji, odnosno o činjenici da je preko 94 posto korisnika kredita u francima konzumiralo zakonsku mogućnost za konverzijom, te o tome da se radi na nalaženju rješenja.

- Očekujemo odluku ovog tjedna. Ekonomski fundamenti, gospodarski oporavak, prije svega situacija gdje imamo i smanjivanje javnog duga i pokazali i domaćoj i međunarodnoj javnosti da odgovorno upravljamo javnim dugom i recentni primjeri naših aktivnosti na domaćim i međunarodnim tržištima – ima jako puno argumenata i razloga u obranu hrvatskog kreditnog rejtinga. Istovremeno kreditne rejting agencije stavljaju određeni naglasak i na političku stabilnost i situaciju i sigurno očekujemo i da će nešto reći i o tome. Pričekajmo do kraja tjedna, u petak ćemo znati odluku, komentirao je Marić skorašnju odluku o rejtingu države.

Osim toga, najavio je i da je moguće da će ovog ljeta, ako se ukaže prilika na svjetskim financijskim tržištima, Hrvatska pokušati izdati inozemnu obveznicu. Također, ustvrdio je da će se, preraspodjelom novca unutar proračunskih razdjela pojedinih ministarstava, do kraja srpnja pronaći sredstva za isplatu regresa.

Upitan je li razgovarao s HDZ-ovim kandidatom za predsjednika Andrejom Plenkovićem vidi li ga u potencijalnoj novoj HDZ-ovoj Vladi, Marić je izbjegao odgovor.

18. travanj 2024 13:41