Hrvatska
StoryEditor

Međunarodna zračna luka Zagreb lani ostvarila rast prometa za 7 posto

11. Siječanj 2017.

Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) prošle je godine ostvarila rast prometa za 7 posto, a sličan se trend očekuje i u 2017., čemu će doprinijeti i preseljenje na novi putnički terminal od ožujka ove godine, izvijestili su u srijedu iz MZLZ-a.

MZLZ tako bilježi rast prometa već tri godine uzastopno, a on je u tome razdoblju uvećan za više od 20 posto.

Analizirajući promet tijekom 2016. godine, iz MZLZ-a ističu da je sredinom lipnja s letovima iz Zagreba započela zrakoplovna kompanija Air Transat, što je bilo od posebnog značaja za tu zračnu luku s obzirom da je Air Transat letio na prekooceanskoj liniji za Toronto, učinivši Zagreb jedinim gradom u ovom dijelu Europe koji je izravno povezan s najvećom kanadskom metropolom.

Navode i da se nakon četiri godine stanke, lani u redovito prometovanje između Praga i Zagreba vratio i Czech Airlines. Optimizam za ovogodišnje rezultate u MZLZ-u, uz ostalo, budi i činjenica što Czech Airlines i Air Transat za 2017. na navedenim linijama za Zagreb planiraju dvostruko veći broj rotacija.

>>>Tijekom ljeta očekuje se gužva na nebu iznad Zagreba

MZLZ-ov najznačajniji poslovni partner, Croatia Airlines također je napravila značajan iskorak lanjske godine, uspostavivši četiri sezonske linije - za Milano, Prag, St. Petersburg i Lisabon. Osim povećanju prometa, to je doprinijelo i rekordnom broju povezanih destinacija sa Zagrebom u ljetnom redu letenja, njih čak 41.

U priopćenju se naglašava da se Zračna luka Franjo Tuđman, kojom upravlja MZLZ, proteklih godina uspješno pozicionirala kao zračna luka iz koje, uz domaćeg prijevoznika Croatia Airlines, prometuju najveće i najprestižnije avio kompanije u Europi.

Navodi se i da su kompanije poput KLM-a, British Airwaysa, Brusseles Airwaysa i Iberije, iako minimalno prisutne u ovom dijelu Europe i regije, već godinama kao redoviti prijevoznici u Zagrebu te da pokazuju tendenciju daljnjeg rasta.

"S obzirom na trend rasta prometa, MZLZ s optimizmom gleda na razdoblje nakon preseljenja na novi putnički terminal Franjo Tuđman od ožujka ove godine. Bit će to ujedno i početak nove faze poslovanja, a za očekivati je da će novi putnički terminal pružiti znatno veće mogućnosti u povećanju kvalitete usluge samim zrakoplovnim prijevoznicima i svim ostalim korisnicima, prvenstveno putnicima", naglašava se u priopćenju MZLZ-a.

>>>Usred gradnje novog terminala: Jacques Feron imenovan novim predsjednikom Uprave MZLZ

Optimizam temelje i na podatku da grad Zagreb godinama uspješno gradi turistički proizvod, ističući kako je glavni grad Hrvatske u razdoblju nedavnog Adventa posjetilo 40 posto više gostiju nego prethodne godine.

"Navedeni podaci su ohrabrujući i podupiru nastojanja MZLZ-a da se uspješno nastavi pozicionirati u segmentu poslovnih i turističkih putnika, posebno onih s Dalekog Istoka i iz Sjeverne Amerike, što će zasigurno rezultirati nastavkom rasta prometa i u 2017. godini", zaključuje se u priopćenju.

18. travanj 2024 22:12