Hrvatska
StoryEditor

Ministarstvo gospodarstva otkrilo na kojim je benzinskim postajama slaba kvaliteta goriva

18. Prosinac 2014.

Naftni derivati na benzinskoj postaji Naftne crpke ulice (Eurosuper 95 i Eurodizel) te uzorci Eurodizela na trima postajama Crodux derivata oni su koji ne udovoljavaju standardima i za koje je akcija Oktan pokazala da nisu dobri. Ministarsvo gospodarstva u četvrtak je objavilo tablicu benzinskih postaja na kojima su uzimani uzorci.

Na crpkama Croduxa u Dugopolju, Varaždinu i Sisku Eurodizel Premium BS odnosno Eurodizel BS gorivo nema adekvatnu filtrabilnost. Filtrabilnost je na -13 Celzijusa, umjesto na standardnih -15 stupnjeva. To znači da se motor može ugasiti, a implicira da nema dovoljnu količinu aditiva ili da je prisustvo vode više od dozvoljene razine. Riječ je o talijanskom gorivu, a obzirom da je na čak tri postaje Croduxa pronađeno dizelsko gorivo manjkave kvalitete pretpostavlja se da je riječ o greški proizvođača.

- Ovakve akcije nije bilo deset godina. Pozivam trgovce da prodaju samo najkvalitetnije gorivo jer ćemo ih kad-tad uhvatiti. Iduće godine ići ćemo u kontrole često - poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Upozorio je sve naftne kompanije da moraju imati kvalitetno gorivo jer ako ne budu, kad tad će ih Ministarstvo uloviti.

Tvrtke koje su prodavale manjkavo gorivo čekaju optužni prijedlozi kojim se traže kazne od 300.000 do 700.000 kuna za tvrtku, te kazne za odgovornu osobu koje iznose od 40.000 do 70.000 kuna. Procedura je takva da tvrtke kada dobiju rješenja imaju tri dana za očitovanje. Ako priznaju da su pogriješile, idu prijave. No zakon im dozvoljava dodatnu, takozvanu Superanalizu. Ako Superanaliza potvrdi sadašnje nalaze iz akcije Oktan, također slijedi optužni prijedlog.

Ministarstvo gospodarstva nema ovlasti da zatvori postaje pa čak ne može ni zapečatiti rezervoar iz kojeg se prodavalo nedovoljno kvalitetno gorivo. Zbog tog ograničenja gorivo neadekvatne kvalitete prodavalo se i nakon subote kada je već bilo poznato da je manjkave kvalitete.

A zašto nije odmah objavio na kojim pumpama je loše gorivo, Vrdoljak je objasnio dodatnom pravnom zaštitom.

- Nakon velikog interesa javnosti oko akcije Oktan poduzeli smo sve mjere kako bi pravno zaštitili državu od šteta uzrokovanih potencijalnim tužbama. Proveli smo i test razmjernosti javnog interesa sukladno Zakonu o zaštiti potrošača koji je pokazao da je javni interes potrošača prevladao u odnosu na zaštitu tržišnog natjecanja. Napominjem i da smo službeno laboratorijsko izvješće dobili tek u srijedu - kazao je Vrdoljak.

29. travanj 2024 16:46