Hrvatska
StoryEditor

Napokon istraživanje gdje stojimo dobro

23. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Hrvatska se nalazi na 22. mjestu prema indeksu otvorenosti proračuna u 2011. i 2012. godini u istraživanju koje je proveo Center on Budget and Policy Priorities iz Washingtona.

Otvorenost hrvatskog proračuna i stavki vezanih uz isti dobili su 61 bod od mogućih 100, te su Hrvatsku napokon u nekom istraživanju smjestili u gornji dom. To je povećanje za 4 boda u odnosu na istraživanje objavljeno za period 2009/10. Prosjek za 100 država u kojima je istraživanje provedeno je 43 boda, a vodeći su Novi Zeland, Južnoafrička Republika i Ujedinjeno Kraljevstvo.- Ovo je jedno istraživanje gdje stojimo dobro, te se nalazimo iznad zemalja istočne europe, ali još uvijek zaostajemo za zapadno europskim zemljama i SAD-om. Primjećuje se napredak, ali je on spor. Otvorenost proračuna bitna je za uključivanje javnosti i to zahtijeva veću odgovornost u javnom sektoru. S tim je povezan i efikasniji rad javne uprave, ali to je bio i za kreditni rejting i investitore – rekla je Katarina Ott iz Instituta za javne financije koji je i predstavio ovo istraživanje.Za veću otvorenost proračuna traži se politička volja jer svi podaci koji tome pridonose već su poznati Ministarstvu financija, ali oni nisu dostupni javnosti. Od zemalja iz regije, Slovenija stoji najbolje sa 74 boda, a iza nas su Italija, Bosna i Hercegovina, dok najlošije stoji Srbija. Institut za javne financije predlaže da se ponovo počne objavljivati proračun za građane koji na jednostavan način opisuje glavne odrednice državnog proračuna

-  Na taj način bi i građanima bilo jasnije na što se troši novac, a mogli bi sa svojim zahtjevima utjecati na njega. Također bi se Vlada trebala konzultirati sa saborskim zastupnicima već u fazi utvrđivanja proračunskih prioriteta, ta bi isto tako u Saboru trebao postojati specijalizirani ured za analiziranje proračuna – dodala je Mihaela Bronić iz IJF-a.Pozitivno je da je sve više dijelova gdje je u potpunost otvoren proračun, ali zabrinjava porast onih podataka koji se objavljuju samo da ispune formu, a ne da budu otvoreni za javnost. Na tome će se morati poraditi u Vladi ukoliko žele da njihova otvorenost dobije još više bodova.

19. travanj 2024 09:00