Hrvatska
StoryEditor

Nismo proveli investicije ni uštede na plaćama

22. Studeni 2012.

Hrvatski sabor je poslijepodne započeo raspravu o prijedlogu rebalansa državnog proračuna, a ministar financija Slavko Linić uvodno je priznao da Vlada nije uspjela provesti planirane investicije i uštede na masi za plaće

Linić je naglasio da je deficit zadržan ispod 10 milijardi kuna te da je ispoštovan Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Iako podatci za prvih šest mjeseci govore o gospodarskom padu od oko 1,7 posto, Linić je kazao kako neka pozitivna kretanja u zadnjem kvartalu pokazuju da će pad u 2012. biti manji, oko 1,1 posto. Priznao je da planirane investicije kasne, za što je okrivio zatečeno stanje u državnim tvrtkama. 

Naglasio je, međutim, da negativna stopa gospodarskog rasta nije imala utjecaja na proračunske prihode, koji su za 1,4 milijarde kuna viši od planiranih, što je obrazložio fiskalnom konsolidacijom, s ciljem smanjenja deficita i održavanja fiskalnog pravila, odnosno nominalnih ušteda na rashodima. -Kad govorimo o fiskalnom pravilu, po završnom računu vidjet ćemo da ćemo uspjeti održati uštedu od jedan posto, iako nominalnim smanjenjem rashoda ne možemo biti zadovoljni", rekao je Linić. Objasnio je da je najveći dio nominalnog smanjenja Vlada planirala na plaćama u javnim i državnim službama, ali da tu nije uspjela rashode smanjiti ni za jednu kunu. -Sada završavamo i pregovore oko javnih službi-, ustvrdio je Linić, ističući da će Vlada u pregovorima sa sindikatima pokušati ostvariti pretpostavke za smanjenje mase plaća u 2013.

20. travanj 2024 10:53