Hrvatska
StoryEditor

Ništa od uštede države na službenim mobitelima?

19. Travanj 2016.

Vlada planira ograničavanjem potrošnje na službenim mobitelima ministrima, zamjenicima i ostalim državnim dužnosnicima i zaposlenicima uštedjeti milijunske iznose. Naime, iako je ugovoreno 7,5 milijuna kuna godišnje, trošilo se 25 milijuna...

Na temelju procijenjenih rashoda i podataka iz 2013. i 2014. godine i sagledavanja stanja u 2015., ministrica Uprave Dubravka Jurlina Alibegović u brojnim je svojim nastupima govorila kako je riječ o oko 500 milijuna kuna koji su potrošeni za prijevoz, mobilnu telefoniju, reprezentaciju i službena putovanja. Po dosad utvrđenim rashodima, rekla je, u 2015. utrošeno je 236 milijuna kuna za gorivo iz državnog proračuna, 25  milijuna kuna za mobilnu telefoniju, 288 milijuna kuna za službena putovanja (dnevnice, smještaj i avionske karte), te 20 milijuna kuna za reprezentaciju. Konkretno, Jurlina Alibegović planira na telefonskim računima uštedjeti tako što će zamjenici ministara i pomoćnici imati mjesečno ograničenje od 400 kuna, dok se državnim službenicima prvo htjelo ograničiti telefoniranje na 75 na mjesec, ali su na kraju ipak dobili 150 kuna.

Prema podacima koje nam je ustupio Državni ured za središnju javnu nabavu, trenutno važeći okvirni sporazum za usluge mobilne telefonije sklopljen je 31. prosinca 2015. godine na dvogodišnje razdoblje. Iz toga se može jasno zaključiti – ministrici su zavezane ruke, barem još dvije godine po tom pitanju. Jedino ako ne odluči raskinuti ugovor, a to sigurno košta.

- Troškovnik predmetnog postupka nije bio koncipiran na način da se nabavljaju tarife, već se plaćaju stvarni troškovi potrošnje prema cijenama iz troškovnika – poručuju nam.

Prema podacima kojima raspolaže taj ured ukupni broj pretplatničkih brojeva je okvirno 10.000 za 34 obveznika središnje javne nabave. Realizacija okvirnog sporazuma iz 2013. za razdoblje 2013. do 2015. godine za 34 obveznika središnje javne nabave ukupno je okvirno 15 milijuna kuna s PDV-om, dakle godišnja potrošnja obveznika središnje nabave je 7,5 milijuna kuna s PDV-om, a mjesečna je 625.000 kuna s PDV-om. Prosječno gledano, svaki državni službenik, mjesečno može potrošiti 62,5 kuna na službeni telefon.

- Pojedinačni troškovi svakog pojedinog korisnika mogu biti veći ili manji od tog prosjeka. Naime, pravo na službene mobitele imaju državni dužnosnici odnosno državni službenici te namještenici različitog ranga i opisa poslova, te je limite odnosno iznos koji se po pojedinom korisniku službenog mobitela pokriva na teret sredstava državnog proračuna  teško vezati za prosjek  - napominju iz Državnog ureda za središnju javnu nabavu.

No, postavlja se pitanje, ako je u razdoblju od 2013. do 2015. godine ugovoreno 7,5 milijuna kuna godišnje za službene telefone, kako je država onda samo u 2015. potrošila 25 milijuna? Prema tom podatku koji je ministrica Jurlina Alibegović iznijela, ispada da je 10.000 službenika lani na mjesečnoj razini potrošilo u prosijeku 208 kuna, dakle, trostruko više od ugovorenog.

Prema trenutno važećoj Odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije, te načinu odobravanja službenih putovanja, propisano je tko ima pravo koristiti službeni mobilni telefon, odnosno propisani su limiti do kojih se troškovi mobilnih telefona snose na teret sredstava državnog proračuna. Uz napomenu da čelnik tijela može pisanom odlukom odobriti prekoračenje iznosa iz spomenute Odluke, a ako je to u vezi s obavljanjem posla po nalogu čelnika tijela, dok troškove iznad propisanog limita podmiruju sami korisnici pri obračunu prve sljedeće plaće nakon dostave mjesečnog računa.

- Ministarstvo uprave priprema novu Odluku kojom će se među ostalim regulirati uvjeti korištenja službenih mobilnih telefona, uz najave da će se ići na smanje prava korištenja u odnosu na postojeću Odluku.

Prijedlog je uvođenje gornjeg limita za dužnosnike od 400 kuna te smanjenje gornjeg limita za službenike s 400 na 150 kuna. A sukladno tome i na smanjenje iznosa koji se za korištenje usluga mobilne telefonije po pojedinom korisniku podmiruju na teret sredstava državnog proračuna. Također je otvorena mogućnost prekoračenja navedenih gornjih limita ukoliko je to povezano s obavljanjem poslova iz djelokruga tijela uz suglasnost čelnika tijela.

Umjesto toga da se s telekom operatorima ugovaralo tako da država plaća stvarni trošak potrošnje prema cijenama iz troškovnika jer u konačnici to je skuplje, mogla je i trebala drugačije. Ponuda telekom operatora u današnje vrijeme toliko je raznolika, da država koja omogućuje da 10.000 službenika ima službeni telefon može zatražiti kreiranje vlastite tarife. I to vrlo jednostavno. Može reći: tražimo ponudu za neograničene pozive, bez naplaćivanja uspostave poziva, 4 GB interneta i ponešto SMS-ova. I želimo nove uređaje.

Brzinskim pregledavanjem ponuda domaćih telekoma za poduzetnike, za oko 150 do 170 kuna može se dobiti neograničeni broj poziva unutar te mreže, nekoliko tisuća besplatnih minuta prema drugim mrežama, neograničeni SMS-ovi, 2GB interneta i bez naknade za uspostavu poziva. Da svih 10.000 službenika ima takvu tarifu, godišnje bi država izdvajala 18 milijuna kuna. A cijena bi sigurno mogla biti manja, s obzirom na količinu službenih telefona.

07. svibanj 2024 14:59