Hrvatska
StoryEditor

Obnova 338 škola po modelu JPP-a vrijedna 6,2 milijardi kuna

02. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Ministar gospodarstva Radimir Čačić i ministar obrazovanja Željko Jovanović predstavili su projekt izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i opremanja 338 osnovnih i srednjih škola po modelu JPP-a.

Projekt je vrijedan 6,2 milijarde kuna, a od 338 škola, 285 se odnosi na izgradnju iz temelja, dogradnju i opremanje, 65 je rekonstrukcija i opremanje, a četiri samo opremanje. U Ministarstvu sporta, znanosti i obrazovanja investiciju su opravdali činjenicama da je više od 50 posto škola sagrađeno u prošlom stoljeću, 30 posto nema telefon, 30 posto nema centralno grijanje, a dio je bez priključka na kanalizaciju.

Također, oko četiri posto nema tekuću vodu. Projekt bi trebao zaživjeti ove godine, a Čačić je rekao kako je riječ o dugoročnim partnerstvima te da bi se ona sklapala na rok od 30 godina. Napomenuo je kako se na tu temu razgovaralo i s Europskom investicijskom bankom. EIB bi u taj projekt ušla s udjelom od 50 posto i godišnjom kamatom od 3,5 posto, a ostatak sredstava povukao bi se kroz fondove ili kroz kredite u banakama.

No, kada je riječ o privatnim partnerima u projektu oni bi sami financirali izgradnju, rekonstrukciju i opremanje, a zatim bi gradovi i županije kroz 30 godina podmirivali račune u omjeru 55, 30 i 10 posto. - Nismo mi to izmislili. Izmislila je Margaret Tacher u vrijeme najveće krize u Britaniji kakva sada pogađa nas. Slično je učinila i Mađarska- rekao je Čačić te dodao kako Vlada ove godine imaju jednu trećinu potrebnih ulaganja, 2 milijarde kuna.

Ministar Jovanović rekao je kako će to konačno omogućiti jednosmjensku nastavu u školama. - Ovo je sjajna prilika za sve gradove i županije da riješe pitanje školstva i osiguraju jednosmjenski rad u školama. Iskustva Varaždina i Koprivnice, u kojima su škole rađene po JPP-u, pokazala su kako škole koje rade u jednoj smjeni imaju bolje rezultate - rekao je Jovanović. Zadnje što se u Hrvatskoj gradilo po modelu javno-privatnog partnerstva bile su sportske arene za rukometno prvenstvo, što nije slavno završilo, no Čačić je to samo prokomentirao riječima: Sportske arene građene za rukomet bile su bačen novac.

30. travanj 2024 08:54