Hrvatska
StoryEditor

Obrtnici se izjašnjavaju o novom zakonu

19. Travanj 2013.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) izvjestila je da će provesti anketu među svojim članstvom o zahtjevu da se zakon o obrtu povuče iz procedure.

Kako resorno Ministarstvo poduzetništva i obrta nije prihvatilo objedinjene primjedbe HOK-a, odnosno obrtnika diljem Hrvatske, na prijedlog zakona o obrtu, Upravni odbor je na današnjoj izvanrednoj sjednici donio odluku o provedbi ankete među članstvom, izvjestili su iz HOK-a.

Osim primjedbi i zahtjeva vezanih za zakon o obrtu, koji su ranije artikulirani i dostavljeni Ministarstvu i zastupnicima Hrvatskog sabora, sa zahtjevom da se navedeni zakon povuče iz procedure, anketa sadrži i primjedbu na prijedlog zakona o PDV-u.

Anketa će se provoditi tijekom sljedećeg tjedna, a rezultati bi trebali biti obrađeni do kraja travnja.

HOK kao zastupnik interesa više od 83 tisuće obrtnika u Hrvatskoj dao je osnovne primjedbe na nacrt prijedloga zakona o obrtu još tijekom javne rasprave, međutim, Ministarstvo poduzetništva i obrta nije ih prihvatilo.

Obrtnici između ostalog traže da se zakonom o obrtu omogući da obrtnik za poslovanje odgovara imovinom unesenom u obrt, a ne da zakon od ovrhe štiti samo jednu imovinu u kojoj obrtnik stanuje ili obavlja djelatnost, kao i da se iz zakona isključe odredbe kojima se zadire u autonomnost obrtničke komore.

Obrtnici smatraju i da se ovim zakonskim prijedlogom potiče stvaranje nelojalne konkurencije kroz njihovo izjednačavanje sa sporednim zanimanjima i domaćim radinostima, a sve uoči ulaska Hrvatske u EU, što će već samo po sebi povećati konkurenciju.

06. svibanj 2024 17:44