Hrvatska
StoryEditor

Okrugli stol ‘Kritika prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu‘

28. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Praksa proglašavanja postupaka nedopuštenima prije suđenja i bez obrazloženja pri Europskom sudu za ljudska prava tema je okruglog stola koji će se održati u Velikoj dvorani Novinarskog doma u četvrtak, 29. svibnja, s početkom u 18 sati.

Cilj okruglog stola jest informirati stranu i domaću javnost o uskraćivanju prava pristupa Sudu protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Hrvatska je sa 97 do 98 posto postupaka koji su proglašeni nedopuštenima bez obrazloženja i sudske odluke rekorder, ali podatak treba staviti u kontekst tranzicijskih zemalja gdje broj tako vođenih postupaka iznosi oko zastrašujućih 90 posto.

Riječ će biti o načelnoj nedopustivosti dijela prakse, a ne o (ne)osnovanosti pojedinačnih slučajeva:

- Tribinu organiziramo da bismo javnosti objasnili kako je uzalud podnositi zahtjeve Europskom sudu za ljudska prava jer je formiran trijažni odjel koji više od 98 posto slučajeva proglašava nedopuštenima. Želimo pokazati kako ne pristup Sudu, iako je to jedno od temeljnih ljudskih prava, Praktično onemogućen ovakvim postupanjem. – izjavio je nezavisni novinar Ivica Grčar, koji je uz novinara Darka Petričića jedan od organizatora okruglog stola.

Zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović govorit će o tome da iako se Sud u Strasbourgu poziva na odluku o nedopuštenosti, u spisu odluke nema, odvjetnik Veljko Miljević o administrativnim manipulacijama na Sudu u Strasbourgu, a splitski odvjetnik Ico Škarpa objasnit će dosad nepoznatu praksu u svijetu da je odluka Suda u Strasbourgu o nedopuštenosti tajna za stranke.

"U obavijestima koje se iz Europskog suda za ljudska prava dostavljaju podnositeljima zahtjeva iz Hrvatske piše da sutkinja Elizabet Steiner iz Austrije, kao sudac pojedinac Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, uz pomoć Elice Grdinić i ostalih izvjestitelja iz Hrvatske, u pretpostupku proglašuje zahtjeve nedopuštenima. Elicu Grdinić i ostale izvjestitelje u trijažni odjel za Hrvatsku u Europski sud bira, odnosno imenuje hrvatska vlada. Gubi li se smisao zaštite na Europskom sudu protiv odluka hrvatskog pravosuđa, ako o tim zahtjevima u pretpostupku na Europskom sudu stvarno odlučuju predstavnici hrvatskog pravosuđa?", najavljuje se u pozivu na okrugli stol.

02. svibanj 2024 12:15