Hrvatska
StoryEditor

Ova vlada neće se više baviti rebalansom

30. Svibanj 2015.

Gotovo smo na polovici godine, a nije nas pogodio ni jedan jedini rebalans državnoga proračuna. Lani je sezona rebalansa otvorena već u veljači, završila je u prosincu, protegnuvši se tako kroz cijelu godinu i skupivši čak četiri pretumbavanja državne blagajne, koju nije uspjela spasiti ni turistička sezona.

Kako to da smo ove godine te rabote pošteđeni? Zato što smo u proceduri prekomjernoga deficita, pa nam stroga Europska komisija prste drži podalje od pekmeza? Koliko se god ponadali da će nas EU i ‘kažnjenička‘ procedura dovesti u red, razlozi izostanka rebalansa mnogo su banalniji – izborna godina!

Analitičari koji pažljivije prate proračunska kretanja i stanje deficita uočili su da je u izbornoj godini uvijek sve ‘po špagi‘. Jedan od njih kaže kako je slična situacija bila i 2011. godine (i 2003.) – sve je bilo bajno, uz maleni, tehnički rebalans na jesen i jedan veliki rebalans nakon objave službenih podataka za cijelu godinu, prema kojima su i deficit i odstupanja od plana bili nemjerljivo veći. Sličan je problem, iako je bila riječ o svojevrsnoj vladi kontinuiteta, imala i ministrica financija u vladi Jadranke Kosor Martina Dalić. Deficit koji joj je ostavio tadašnji ministar Šuker nije iznosio ‘priznatih‘ 4,5 milijardi kuna nego više od sedam milijardi.

Analitičari stoga procjenjuju da će deficit, unatoč tome što ministar financija Boris Lalovac na prihodovnoj strani ima nešto bolju situaciju nego lani (blagi rast gospodarstva i blagi rast cijena koje ponajviše putem PDV-a bolje pune blagajnu), ipak ostati (pre)visok – na kraju godine kretat će se između 5,5 i šest posto udjela u BDP-u. Proceduri prekomjernoga deficita unatoč.Službeni, javno dostupni podaci o izvršenju proračuna dostupni su samo za prva dva mjeseca ove godine. Podaci pokazuju da prihodovna strana doista stoji bolje. Prihodi su teški 17,8 milijardi kuna, gotovo 500 milijuna više nego lani u istome razdoblju. Rashodi su dosegnuli 21,8 milijardi, oko 120 milijuna više nego lani. Minus: četiri milijarde. Uz takav tempo teško će se do kraja godine izbjeći deficit manji od 16 do 18 milijardi kuna, uza svu čistoću i peglanje. No o tome će se brinuti iduća vlada, koja će vladanje morati započeti – rebalansom! 

06. svibanj 2024 01:34