Hrvatska
StoryEditor

Ovo su predviđanja PwC-ovih ekonomista za 2016. godinu

11. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

PwC-ovi ekonomisti ulazak u novu godinu, već tradicionalno obilježavaju predviđanjima za godinu pred nama.

1. Mirna plovidba za G7: očekuje se da će ponderirani rast BDP-a skupine G7 biti veći od 2%, što bi bila najbrža stopa rasta od 2010. godine. Suprotno tome, u skupini gospodarstava u nastajanju E7 rast će se usporiti (no i dalje će biti brži od skupine G7). U toj će se skupini brazilsko i rusko gospodarstvo smanjiti, Kina će usporiti, a Indija će postati zvijezda te skupine

2. Geopolitika zamjenjuje ekonomiju na vodećem mjestu popisa planova tvoraca politika: Tri geopolitičke teme i dalje će prevladavati na naslovnicama novina. Prva je migrantska kriza u Europi koja se može smiriti u zimskom razdoblju, no mogla bi se opet razbuktati na proljeće. Druga je odgovor međunarodne zajednice na krizu na Bliskom istoku. Treća je referendum o članstvu UK-a u Europskoj uniji.

3. Zadržat će se niže cijene roba na tržištima: Ovo su dobre vijesti za većinu poduzeća, kućanstava i tvoraca politike u gospodarstvima koja uvoze sirovine, no predstavlja izazov u zemljama koje uvelike ovise o njihovom izvozu. PwC-ovi ekonomisti pružaju i detaljnija predviđanja za nadolazeću godinu. John Hawksworth, glavni ekonomist u PwC UK, ukratko objašnjava:

- Očekujemo da će se oporavak SAD-a ubrzati u 2016., dok će Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) i dalje ostvarivati rast pod najvećim utjecajem potrošnje. Također, trebao bi se barem početi nazirati kraj krize u Eurozoni. No, još jedna teška godina čeka nekoć moćne zemlje BRIC-a, uz značajno odskakanje Indije.

Opširnije:

- SAD će imati najveći rast BDP-a u skupini G7:  Američko će gospodarstvo porasti za gotovo 3 % i tako doprinijeti oko dvije trećine cjelokupnog rasta skupine G7 u 2016. godini. Također se očekuje da će SAD nastaviti otvarati u prosjeku oko 200,000 radnih mjesta na mjesec te time podržavati kontinuirani rast potrošnje. No, SAD neće tako lako osvojiti naslov najbrže rastućeg gospodarstva u skupini G7. Njegov glavni suparnik bit će UK za koji se očekuje rast od 2% do 2,5 %.

- Porast kamatnih stopa u SAD-u i UK-u u 2016. godini: Sustav federalnih rezervi (FED) je prošle godine u prosincu po prvi put od 2006. godine povećao kamatne stope. PwC-ovi ekonomisti očekuju da će nastaviti s postupnim povećanjem stopa u 2016. godini. Kako bi se spriječili veći negativni globalni šokovi, očekuje se da će Bank of England u nekom trenutku tijekom godine učiniti isto. Očekuje se da će, za razliku od banaka u SAD-u i UK-u, Europska središnja banka, Japanska središnja banka i Kineska središnja banka zadržati prilagodljivu monetarnu politiku u 2016.

- Kraj krize u Eurozoni: Periferna gospodarstva rast će brže od glavnih gospodarstava već drugu godinu za redom (vidi Sliku 2.). Kriza u Grčkoj mogla bi se ponovno razbuktati, no to se ne bi trebalo proširiti na okolne zemlje. Stoga PwC-ovi ekonomisti očekuju da će 2016. godina označiti barem početak kraja šire financijske krize u Eurozoni. Budući da je većina nestabilnosti u perifernim gospodarstvima pod kontrolom i u tijeku su strukturalne reforme, vrlo je vjerojatno da će BDP Eurozone porasti za otprilike 1,6% u 2016., što bi bila njegova najveća stopa rasta od 2011.

- Indija će postati zvijezda skupine E7: Očekujemo da će Indija i drugu godinu za redom rasti brže od Kine i ostvariti rast realnog BDP-a od otprilike 7,7%. Indija će nastaviti ubirati plodove najnovijih reformi. Prošlogodišnjim rezom kamatne stope s 8 % na 6,75 %, Indijska središnja banka pridonijet će ovogodišnjem porastu potrošnje i ulaganja. Također bi se trebala povećati strana izravna ulaganja u nerazvijeni indijski sektor proizvodnje jer je ukinut velik broj ograničenja za strana ulaganja.

- Rast kineskog BDP-a pada na 6,5%: Izgledno je da će se nastaviti usporavanje gospodarskog rasta Kine s obzirom na to da je u tijeku rebalans. Nastavit će se i postupno usporavanje rasta proizvodnje i izvoza. No, kineski poslovni lideri nastavit će s prelaskom na područja proizvodnje s većom dodanom vrijednošću. Smatramo da će se povećati prekomorska ulaganja u kineska poduzeća kako bi se to postiglo, a to će se osobito očitovati u kupnji poduzeća koja se bave novim tehnologijama te istraživanjem i razvojem. Očekuje se nastavak internacionalizacije juana sukladno s novim koracima prema liberalizaciji iznosa kapitala, uključujući ukidanje ograničenja na inicijalne javne ponude. Naposljetku, iako PwC-ovi ekonomisti u svom scenariju ne predviđaju recesiju, ona je i dalje značajan negativan rizik na koji bi poduzeća trebala obratiti pozornost jer bi mogla imati osobito snažne sekundarne učinke na neka gospodarstva jugoistočne Azije.

- Subsaharska Afrika (SSA) dodat će „još jednu Australiju“ svjetskom stanovništvu: Stanovništvo SSA-a povećat će se za više od 25 milijuna ljudi u 2016. godini, što je više stanovnika nego što ih ima čitava Australija. Taj porast je u skladu s  prijašnjim trendovima jer još od 2006. godine broj stanovnika u SSA-u na godišnjoj razini raste za više od 20 milijuna ljudi. Na Slici 3. prikazana je podjela prema zemljama, koja pokazuje da će samo Nigerija biti zaslužna za nešto manje od 20% cjelokupnog rasta stanovništva SSA-a u 2016.

20. travanj 2024 16:29