Hrvatska
StoryEditor

Pitanja anonimizacije, lobiranja i poslovnih tajni na putu prema transparentnoj vlasti

28. Rujan 2016.
Piše:
lider.media

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prava na pristup informacijama u Zagrebu je održana tribina s nazivom "Što smo ostvarili i što nas dijeli od transparentne vlasti?" na kojoj se raspravljalo o postignutom napretku u provedbi pravnog okvira za ostvarivanje pristupa informacijama u gotovo tri godine postojanja neovisne institucije Povjerenika za informiranje te ocjene izazova koji nas dijele od pune realizacije cilja: transparentne i otvorene vlasti i uprave.

Prije početka panela predstavljeni su rezultati projekata provedenih uz podršku Britanskog veleposlanstva, koji se u jednom dijelu poklapaju s ispunjavanjem aktivnosti iz Akcijskog plana uz Strategiju suzbijanja korupcije 2015.-2016. te Akcijskog plana za provedbu Inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast 2014.-2016. zbog čega je uvodna riječ pripala veleposlaniku Ujedinjene Kraljevine u RH, Andrewu Stuartu Dalgleishu koji nije skrivao zadovoljstvo postignutim napretkom prema transparentnijem upravljanju Hrvatskom. Uzvanicima su se obratile i Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave i predsjednica Savjeta inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast te sutkinja Lidija Rostaš-Beroš ispred Visokog upravnog suda.

Moćni alati za građanstvo

Uzvanicima su predstavljene aplikacije Popis tijela javne vlasti i TOM – Tražilica odluka i mišljenja Povjerenika za informiranje i Visokog upravnog suda te mogućnosti pretraživanja istih,  edukativno-promotivni materijali – Priručnik za službenike za informiranje i Vodič za građane, kao i engleska inačica internetske stranice Povjerenica za informiranje, kojom se željelo približiti i pojasniti pravni okvir mogućim korisnicima izvan hrvatskog govornog područja.

Povjerenica za informiranje Anamarija Musa okupljenima je zahvalila na odazivu, a posebno Britanskoj ambasadi na potpori koju pružaju od osnutka institucije Povjerenika te je naglasila da su transparentnost i otvorenost integralni dio javne uprave te kako se rješavanju problema vezanih za ostvarivanje pristupa informacija može pristupiti samo kroz zajedničku suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora, akademske zajednice, medija, zainteresiranih građana i svih ostalih čimbenika, stoga poziva sve da koriste predstavljene alate koji svakako mogu doprinijeti višoj razini proaktivne objave, uklanjanju šutnje uprave, standardizaciji primjene Zakona i podizanju razine svijesti o postojanju prava na pristup i ponovnu uporabu informacija.

Anonimizacija, lobiranje, poslovne tajne…

Uslijedila je zanimljiva panel diskusija tijekom koje su doprinos dali prof. dr. sc. Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Polonca Kovač s ljubljanskog Fakulteta za upravu, Jelena Berković iz Gonga, Toni Gabrić ispred H-altera, novinar 24 sata Tomislav Klauški, Miroslav Schlossberg ispred udruge Code for Croatia i mnogi drugi sudionici. Glavni naglasci stavljeni su na pitanje anonimizacije sudskih odluka o čemu se povela zanimljiva rasprava, a kao mogući iskoraci prema transparentnijoj i otvorenijoj vlasti i kvalitetnijem zakonskom i provedbenom okviru u raspravi su se iskristalizirali potreba uređenja lobiranja, te poslovne tajne, kao i pitanje javne objave sastava radnih skupina za izradu zakona.

Predstavljen je i Vodič o pravu na pristup informacijama za mala i srednja poduzeća, koji su preveli i prilagodili članovi Udruge Code for Croatia, koji administriraju i platformu imamopravoznati.org, putem koje je u posljednjih 16 mjeseci prema tijelima javne vlasti upućeno preko 3000 zahtjeva za pristup informacijama - piše u izvješću o skupu objavljenom na stranicama Povjerenstva.

19. travanj 2024 03:50