Hrvatska
StoryEditor

Potrošačka klima: Raste optimizam među hrvatskim građanima

21. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

U lipnju ove godine mjerenje potrošačke klime među hrvatskim građanima po prvi puta je pokazalo lagani rast optimizma među hrvatskim građanima. Razlog tome, ocjenjuje GfK, vjerojatno leži zbog ulaska Hrvatske u Europsku Uniju i polaganja nade u ovu instituciju. No taj optimizam nije se pokazao tek kao trenutno raspoloženje građana budući da i najnoviji rezultati iz rujna pokazuju isti smjer kretanja.

U odnosu na prosinac prošle godine povećao se broj građana čije je financijsko stanje jednako onom od prije godinu dana, kod kojih nije došlo do nikakvih promjena u pogledu financija. 50% hrvatskih građana ima nepromijenjenu financijsku situaciju, dok je takvih prije 10 mjeseci bilo 36%. Istovremeno se smanjio broj onih kojima se financijsko stanje pogoršalo: sa 58% prije deset mjeseci na 42%. Na osnovi dobivenih rezultata možemo se nadati naznakama stabilizacije u zemlji, te da je dotaknuto dno uvjetovano posljedicama krize iza nas, smatraju u GfK-u.

Najveći broj građana u Hrvatskoj i dalje očekuje rast cijena u narednih 12 mjeseci (njih 85%). Međutim, ipak se povećava broj onih koji smatraju da će cijene ostati iste ili će rasti sporije nego do sada.

Iako se povećava optimizam među hrvatskim građanima u pogledu njihovih financija u narednih godinu dana, pada nezaposlenosti, rasta cijena, ipak još uvijek najveći dio hrvatskih građana jedva spaja kraj s krajem (njih 48%, dok je u lani u prosincu to iznosilo 46%). Nepromijenjena je situacija i u pogledu mogućnosti štednje (09/2013 – 27%; 12/2012 – 24%), te u potrebi za zaduživanjem – 12%.

Oko polovice građana prognozira lošije gospodarsko stanje u Hrvatskoj u narednih godinu dana. Takvih je prije deset mjeseci bilo 69%. Povećao se broj onih koji predviđaju istu gospodarsku situaciju u narednih godinu dana (12/2012 – 23%; 09/2013 – 37%), dok svaki deseti građanin Hrvatske očekuje poboljšanje.

02. svibanj 2024 04:52