Hrvatska
StoryEditor

Predstavljena usluga ‘Poduzetnik – izvoznik‘

02. Veljača 2015.

Iako je tek danas predstavljena na briefingu za novinare, nova usluga Hrvatske gospodarske komore ‘Poduzetnik – izvoznik‘ već je postala najtraženija komorska usluga u zadnjih mjesec dana. Radi se o usluzi kojom se želi pomoći (prvenstveno) malim i srednjim tvrtkama da naprave izvozni iskorak tako što će im biti pružena individualizirana potpora u otvaranju novih tržišta i pronalasku inozemnih partnera.

To uključuje predlaganje potencijalnih ino partnera, informacije i analitičke prikaze gospodarsko-političke situacije na pojedinim inozemnim tržištima, informacije o otvorenim javnim nabavnim natječajima na stranim tržištima, organiziranje razgovora s potencijalnim kupcima, umrežavanje hrvatskih tvrtki na pojedinim tržištima te educiranje o mogućnostima financiranja iz EU fondova, poslovanja na pojedinim tržištima i tome slično. U HGK kažu kako su u samo mjesec dana svojim članicama zainteresiranima za izvoz već pribavili oko 45 tisuća kontakata iz više od 40 zemalja te odgovorili na oko 150 individualnih  zahtjeva domaćih tvrtki.

Anketa koju je HGK proveo među poduzetnicima o interesu za izvoz pokazala je da su domaće tvrtki i nadalje najviše zainteresirane za izvoz na tradicionalna tržišta unutar Europske unije  te Rusiju i Srbiju. Unutar EU-a fokus je i dalje na tradicionalna tržišta kao što su Njemačka, Austrija, Italija i Slovenija, a blago raste i interes za Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku. Anketa je pokazala i to da je za izlazak na nova tržišta tvrtkama nužan dodatni poticaj pa su i ciljevi projekta ‘Poduzetnik-izvoznik‘ definirani kao ‘promptno odgovoriti na zahtjeve izvoznika i kreirati nove oblike potpore na tržištima koja tvrtke ocjenjuju interesantnima‘ te ‘definirati strateški važna tržišta za članice HGK, tj. ona s procijenjenim  najvećim potencijalom za plasmane i angažman hrvatskih tvrtki‘.

06. svibanj 2024 16:49