Hrvatska
StoryEditor

Preko granice s osobnom ili putovnicom?

01. Srpanj 2013.

Iako Hrvatska ulaskom u EU od 1. srpnja neće automatski postati članicom schengenskog prostora, hrvatski državljani će jednostavnije prelaziti unutarnje granice zemlja članica EU-a, u koje će moći putovati samo s osobnom iskaznicom, dok bi brži prijelaz schengenske granice sa Slovenijom i Mađarskom trebala osigurati zajednička granična kontrola.

Hrvatski građani će od 1. srpnja moći prelaziti unutarnje granice EU-a s važećom osobnom iskaznicom, ako je izdana nakon 1. siječnja 2003. izvijestio je danas MUP na konferenciji za novinare.

No, i dalje će putovnica biti potrebna za putovanje u države koje nisu članice EU - Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku, ali su članice schengenskog, odnosno Europskog gospodarskog prostora.

Osobne iskaznice moći će imati i djeca kako bi od 1. srpnja s roditeljima slobodno mogli putovati po članicama EU-a. Mlađi od 21 godine osobne će dobivati na pet godina.

Hrvatski državljani će od 1. srpnja, osim u zemlje EU-a, s osobnom iskaznicom moći putovati u Bosnu i Hercegovinu, uključujući i Neumski koridor, te Crnu Goru, Kosovo i Srbiju.

Iako se od lipnja već izdaju nove osobne iskaznice, u MUP-u naglašavaju da ih građani ne moraju mijenjati jer stare iskaznice vrijede do datuma do kojeg su izdane. Neće trebati mijenjati ni vozačke dozvole koje će se od 1. srpnja izdavati u kartičnom obliku, kao ni prometne dozvole koje će biti na novom obrascu.

Zbog ulaska u EU neće se morati mijenjati putovnice koje vrijede do isteka roka na koji su izdane.

Nove automobilske registarske pločice s logom EU-a već su izrađene, ali se zasad neće mijenjati. Do uvođenja registracija s europskim logom, vozilo mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države.

-Osnovna stvar je da ne treba mijenjati osobne isprave nakon 1. srpnja 2013.- poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić s konferencije u Ravnateljstvu policije. Iznimka su tek osobne iskaznice izdane prije 1. srpnja 2003. koje će i dalje vrijediti u Hrvatskoj, ali se s njima neće moći prelaziti granice.

Zajednička granična kontrola (One Stop Control) obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja.

Ulaskom Hrvatske u EU hrvatskim putnicima se na granici sa Slovenijom i Mađarskom više neće izdavati evidencijski kartoni za otiskavanje graničnih pečata, što je dosad bio slučaj.

Granične kontrole sa članicama EU-a obavljat će se sve do ulaska Hrvatske u EU ali se neće obavljati poslovi carine, te će se uvesti posebne trake za građane EU-a i članica Schengena.

Budući da hrvatski državljani od 1. srpnja postaju građani Europske unije nad njima će se prilikom ulaska u Schengen provoditi samo osnovna granična kontrola, kao i prema državljanima zemalja članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora, koji će za ulazak u Hrvatsku trebati samo osobnu iskaznicu.

Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave, te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i sl.

Prema građanima trećih država, granični policajci će osim osnovne kontrole provoditi, kao i dosad, temeljitu kontrolu koja uključuje i provjeru ispunjavanja uvjeta za ulazak i izlazak iz Hrvatske prema schengenskim pravilima, sustavno unošenje pečata i procjenu potrebnih sredstava za uzdržavanje.

No, kad je riječ o procjeni potrebnih sredstava za uzdržavanje, ministar je rekao da se taj postupak u Hrvatskoj nije mijenjao od 2004. te da granični policajci neće turistima prebrojavati eure.

Građani susjednih zemalja koje nisu članice EU-a za ulazak u Hrvatsku trebat će biometrijsku putovnicu, osim građana BiH s hrvatskim dokumentima.

Nove pogranične propusnice s elektroničkim nosačem izdavati će se od 1. srpnja. Hrvatska će ih izdavati stanovnicima pograničnog područja u BiH, a BiH pograničnim stanovnicima u Hrvatskoj.

Ulaskom u EU pojednostavit će se i procedura ulaska, boravka i rada državljana iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora i članova njihovih obitelji, koji će u Hrvatskoj moći raditi i pružati usluge bez dozvole za rad i potvrde o prijavi rada.

29. travanj 2024 22:47