Hrvatska
StoryEditor

‘Premijer je uvijek na kraju dana sam‘

08. Srpanj 2013.
Piše:
liderhrt

Biti političar veoma je zanimljivo, naporno i nezahvalno, ali svakako to može biti pošteno zanimanje, izjavila je u emisiji Nedjeljom u dva nezavisna zastupnica Jadranka Kosor, koja je u politici od 1995. godine.

Ne slaže se s tim da nije jasno kamo ide Europska unija - smatra da je to snažna zajednica, da je dobro što je Hrvatska njezin član i da ćemo i mi pridonositi njezinoj stabilnosti. Ulaskom u EU i NATO ostvarili smo trajni mir, a dobro je što se i naš glas može čuti, ustvrdila je.

Zadovoljna je proslavom u povodu primanja Hrvatske u EU. Jedino je trebalo odati priznanje i staviti naglasak, kaže, na sve osobe koje su za to zaslužne. Prema njezinim riječima, tradicionalno, u novinama se mnogo pozornosti posvetilo haljinama i odijelima političara, što je zapravo najmanje bitno. Žao mi je što sam se nekad zbog takvih napisa brinula mnogo više nego što je bilo potrebno, kazala je.

Na pitanje kakav je trenutačni položaj Zorana Milanovića, Kosor je odgovorila da je premijer na kraju dana uvijek sam. Očekivala je da će biti zapamćen po odlučnosti, no sada misli da to neće biti tako. Smatra da je pogriješio što nije posvetio dovoljno pozornosti socijalnom dijalogu. Uvjerena je da bi se trebao okružiti ljudima koji će postići rezultate, da mora razgovarati i pažljivo slušati, kako je, kaže, ona radila svakodnevno.

Kosor se prisjetila suradnje s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Nije istina da se njega uvijek trebalo slušati, jednostavno mu se trebalo suprotstaviti. Ja sam ne jednom reagirala, nakon čega mi se on znao ispričati, izjavila je.

Na pitanje kako kao bliska Sanaderova suradnica nije vidjela što je on sve oko sebe ‘gradio‘, odgovorila je protupitanjem ‘A kako bih mogla vidjeti?‘ Odlučno je odbacila pretpostavku da je išta svjesno zanemarila. Da sam znala, ako ništa drugo, maknula bih se, rekla je. Vjerovala je da je svoju imovinu stekao u inozemstvu.

20. travanj 2024 04:27