Hrvatska
StoryEditor

Pripremljeno 90-tak projekata za rješavanje problema navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta

07. Travanj 2016.

Ministar poljoprivrede Davor Romić izjavio je u četvrtak da je u Hrvatskoj pripremljeno 90-ak projekata za navodnjavanje gotovo 124.000 hektara poljoprivrednih površina te ustvrdio kako se ide u dobrom smjeru, istaknuvši da prije desetak godina gotovo da i nije bilo takvih programa.

Ministar Romić obišao je crpnu stanicu Jaruge u Brodsko-posavskoj županiji, koja je ključni dio Nacionalnog projekta navodnjavanja Biđ-bosutskog polja, najvećeg infrastrukturnog projekta u sklopu Nacionalnog plana navodnjavanja (NAPNAV).

Izgradnjom dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje od 14,7 km, osim izravnog izvora vode za navodnjavanje oko 4.000 hektara poljoprivrednih površina u području kanala, osigurat će se i ‘dohranjivanje‘ vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i/ili umjetnih vodotoka. Time će se stvoriti i preduvjeti za izgradnju više sustava navodnjavanja, ukupnog obuhvata 2.710 hektara.

- U svakom planu ima i prepreka i te prepreke sada ‘preskačemo‘ kako bismo u svim dijelovima Hrvatske, gdje će to biti potrebno, imali izgrađene sustave navodnjavanja. Da bismo do toga došli moramo mijenjati neke navike i ići prema dohodovnim poljoprivrednim kulturama jer su sustavi navodnjavanja skupi sustavi, ocijenio je ministar poljoprivrede Davor Romić te napomenuo da je Nacionalni projekt navodnjavanja i jedan od ključnih projekata Mosta i Domoljubne koalicije.

Zadovoljstvo uznapredovalim projektom navodnjavanja Biđ-bosutskog polja izrazila je zamjenica brodsko-posavskog župana Dunja Magaš, rekavši da očekuje da se u mandatu sadašnje Vlade završi i projekt plovnosti rijeke Save, koji podrazumijeva uređenje korita rijeke u dužini pet kilometara od Slavonskog Šamca do Novog Grada. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je da je crpna stanica Jaruge buduća prevodnica kanala Dunav-Sava, kojim će se osigurati dovoljne količine vode i za navodnjavanje. Dodao je da je projektima navodnjavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji ‘pokriveno‘ oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. 

Pojašnjavajući tehničke specifikacije projekta navodnjanja Biđ-bosutskog polja, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić izvijestio je da je kapacitet dviju crpnih stanica u Jarugi ukupno 5.000 litara vode u sekundi.

- Kanal na kojem se nalaze pumpe izgrađen je u dužini 14,7 kilometara i njime smo se spojili na prirodne tokove rijeka Bosut i Biđ tako da voda odavde može doći do Vinkovaca i dalje prema granici s Srbijom.

Također je dodao da će voda iz rijeke Save u kanal ući već ovog ljeta, pa će je poljoprivrednici odmah moći koristiti za navodnjavanje polja. Kanalom, koji je na pojedinim mjestima širok i više od 100 metara, osigurat će se i dostatne količine vode za nesmetan rad postojećih sustava navodnjavanja Sopot, Borinci, Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci i Lipovac, a osim razvoja navodnjavanja kanal će imati značajan utjecaj na cjelokupni vodni režim slivnog područja. Ukupna vrijednost investicije izgradnje dovodnog melioracijskog kanala je oko 491 milijuna kuna, od čega je do kraja 2015. realizirano 443 milijuna kuna.

Za završetak projekta u proračunu Ministarstva poljoprivrede za ovu je godinu osigurano još potrebnih 48 milijuna kuna.

05. svibanj 2024 12:05