Hrvatska
StoryEditor

Proteklog vikenda pala naplata cestarine na hrvatskim autocestama

08. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Unatoč relativno velikim prometnim gužvama na većini hrvatskih autocesta protekloga vikenda, njima je prošlo 1,21 milijun vozila, što je za 29,7 tisuća ili 2,4 posto manje nego u istom lanjskom vikendu, pokazuju najnoviji podaci koncesionara autocesta.

Vozila je proteklog vikenda bilo manje i na autocestama u nadležnosti koncesionara Autoceste Zagreb-Macelj (AZM), i to za 10,7 posto ili za 12,5 tisuća manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, odnosno zabilježili su ih ukupno 104.266.

Na najprometnijim autocestama, u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) bilo je protekloga vikenda 647.098 vozila ili oko tri tisuće manje nego u istom vikendu prošle godine. Manji broj vozila na svim autocestama u nadležnosti HAC-a proteklog vikenda, od 5. do 7. kolovoza, u postocima je manji za 0,47 posto vozila u odnosu na usporedivi vikend prošlog ljeta.

Podaci HAC-a pokazuju i da je manji broj vozila pratilo je i gotovo 4-postotno smanjenje prihoda od naplaćene cestarine, na 31,8 milijuna kuna (bez PDV-a).

Manje vozila i naplaćene cestarine bilo je i na autocesti Rijeka-Zagreb, čiji je koncesionar tvrtka Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ). Na autocestama i objektima s naplatom cestarine (most Krk) na svom koncesijskom području tijekom proteklog vikenda zabilježila je promet od 308.611 vozila, što je za 5 posto ili za oko 16,4 tisuće vozila manje nego ih je na tim prometnicama bilo u istom vikendu prošle godine (7. do 9. kolovoza 2015.).

Utrženo 15 milijuna kuna

Iznos naplaćene cestarine je za 8,5 posto ili za oko 1,4 milijuna kuna manji i iznosio je blizu 15 milijuna kuna (bez PDV-a).

Vozila je proteklog vikenda bilo manje i na autocestama u nadležnosti koncesionara Autoceste Zagreb-Macelj (AZM), i to za 10,7 posto ili za 12,5 tisuća manje nego u usporedivom lanjskom vikendu, odnosno zabilježili su ih ukupno 104.266.

Podaci tog koncesionara pokazuju i da je vozila na autocesti u njihovoj nadležnosti bilo manje u sva tri dana proteklog vikenda u odnosu na isti lanjski.

Za razliku od toga, na Istarskom ipsilonu je, po podacima tvrtke Bina Istra, proteklog vikenda bilo ukupno 1,5 posto više vozila nego lani ili ukupno 154.755.

Proteklog vikenda na hrvatskim autocestama i drugim cestama u blizini turističkih odredišta, te na graničnim prijelazima i naplatnim postajama, bile su relativno velike gužve i kraće kolone, najviše zbog otežanih uvjeta vožnje uslijed jakog vjetra i kiše te prometnih nezgoda.

19. travanj 2024 20:11