Hrvatska
StoryEditor

Rebalans proračuna Zagreba - rashodi manji za gotovo 200 milijuna kuna

25. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova je prihvatila rebalans gradskog proračuna kako Grad Zagreb više ne bi bio na mjerama privremene obustave izvršavanja proračuna.

Rebalansom proračuna predlažu se prihodi od 6,7 milijardi kuna i rashodi od 6,64 milijardi kuna odnosno smanjenje prihoda za 138,7 milijuna i rashoda za 198,7 milijuna uz istodobno dodavanje iznosa od 118 milijuna kuna od naplaćene naknade za pročišćavanje otpadnih voda. Ne bi bilo problema ni s fontanama ni s Cvjetnim da nisu prihvaćeni lani, podsjetila je Danira Bilić (HDZ) i dodala kako nije u redu da zastupnici na klupe dobivaju amandmane pet minuta prije rasprave o rebalansu.

Igor Rađenović (SDP) poručio je, pak, da rješenje nije idealno, ali je bolje nego dosad i naglasio kako bi valjalo da se način donošenja rebalansa putem radne skupine Gradske skupštine te Zagrebačkog holdinga, uz pomoć Gradske uprave, ponovi i kod donošenja proračuna za 2013.

Bandić je zastupnicima u Gradskoj skupštini zamjerio što su podržali povrat 337 milijuna kuna državi iako se još vodi bitka o tome čiji je to novac. Pitam vas za koga vi radite - za grad ili za državu?, upitao je Bandić i ocijenio neprimjerenim prijetnje blokadom gradskog proračuna dodajući kako su hrvatske gradove posljednji put blokirali četnici, a ta njegova tvrdnja izazvala je buru negodovanja među zastupnicima.

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) istaknuo je kako je zgrožen istupom gradonačelnika i očekuje njegovu ispriku. Treba govoriti jezikom argumenata i tolerancije, a ne jezikom mržnje, naglasio je Bernardić.

Također je nedopustivim ocijenio pokušaje da se na hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata skupljaju jeftini politički bodovi, odnosno na njihovim stambenim problemima koji se ne rješavaju već 11 godina, aludirajući na Bandićevo nastojanje da oni koji su se bespravno i nasilno uselili u stanove dobiju za njih mogućnost otkupa.

Kritiku na rad gradonačelnika Bandića u prvoj polovici ove godine, ali i na njegove prijašnje poteze iznijeli su i vladajući i oporbeni klubovi s tim da su iz HDZ-a poručili da je za sadašnje stanje u gradu, osim Bandića, kriv i SDP.

Izgradnja fontana i uređenje Cvjetnog trga su moja gradonačelnička vizija. Možda biste vi izabrali nešto drugo, ali nemojte mi govoriti da nešto radim protuzakonito, kazao je Bandić i izrazio čuđenje zbog optužbi oko uređenja zagrebačkog središta kad su ga prije isti optuživali da je ruralni tip.

27. travanj 2024 03:56