23. srpanj 2012.

Sezonski rad smanjio stopu nezaposlenosti

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosi 17,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Stopa registrirane nezaposlenosti smanjena je na mjesečnoj razini za 0,7 postotnih bodova, s obzirom da je stopa za svibanj ove godine iznosila 18 posto. Lipanj je ujedno treći mjesec za redom u kojem se, ponajviše zahvaljujući sezonskom zapošljavanju u turistički usmjerenim djelatnostima, bilježi pad registrirane stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini.

Naime, trend pada stope registrirane nezaposlenosti bilježi se od travnja kada je stopa, sa 20 posto u ožujku, pala na 19,1 posto, u svibnju na 18 posto, te u lipnju na 17,3 posto. No, na godišnjoj se razini sve to vrijeme bilježe više stope registrirane nezaposlenosti, pa je tako i u lipnju ove godine stopa za 0,4 postotna boda viša nego u prošlogodišnjem lipnju kada je iznosila 16,9 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koju objavljuje DZS, izračunava se kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), prema ukupnom aktivnom stanovništvu.