Hrvatska
StoryEditor

Siemens i FER predstavili laboratorij vrijedan 100 tisuća eura

12. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, prof. dr. Nedjeljko Perić i predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska, Mladen Fogec, predstavili su novi zajednički projekt, vrhunski opremljen laboratorij sa najmodernijim sustavima koji se danas nude u području industrijske automatizacije.

Uređenje laboratorija, svojevrsnog Siemensovog ‘show rooma‘, zajednički je financirano, a tržišna vrijednost cjelokupne instalirane automatizacijske opreme koju je ustupio Siemens iznosi oko 100 tisuća eura.

Siemensova divizija Industrijske automatizacije i pogonske tehnike osigurala je visokosofisticiranu automatizacijsku opremu koju će studenti FER-a koristiti za završne i diplomske radove. Na taj način studenti će još tijekom studiranja steći znanja koja mogu koristiti na početku karijere i tako značajno doprinijeti konkuretnosti naših tvrtki i razvoju gospodarstva.

- Suradnja Siemensa i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, traje već 20 godina - istaknuo je dekan FER-a, Nedjeljko Perić, dodavši da je ulaganje u najnovija znanja i tehnologije najbolji put u našu bolju budućnost.

- Naš je fakultet organiziran u tri skupine djelovanja, a to su vrhunsko obrazovanje, istraživačka, te inovacijska djelatnost. Stoga sa našim dugogodišnjim partnerom, tvrtkom Siemens Hrvatska nastojimo zajedničkim snagama pronaći način kako tehnologiju najkvalitetnije primjeniti u usvajanju novih znanja i stjecanju kompetencija. Siguran sam da će naš novouređeni laboratorij značajno unaprijediti obrazovanje novih generacija studenata - izjavio je Perić, najavivši usput i gradnju inovacijskog centra koji bi se trebao nalaziti uz sami fakultet.

U samom će laboratoriju biti moguće održavati različite tečajeve i radionice, a Siemens će raditi testiranja specifičnih rješenja na području industrijske automatizacije i pogonske tehnike.

- U ovim teškim vremenima izuzetno je važno nastaviti sa ulaganjem u obrazovanje i podizanje stručnosti hrvatskih inženjera. Približavanjem najnovijih tehnologija pripomažemo hrvatskom gospodarstvu da inovativnim rješenjima postiže veću konkurentnost na sve zahtjevnijem globalnom tržištu. Ovim laboratorijem koji se sastoji od najmodernije opreme za automatizaciju u industriji želimo studentima i stručnjacima iz gospodarstva pokazati da je to stvarnost i da oni mogu sudjelovati u novoj reindustrijalizaciji. I dalje ćemo nastojati surađivati s akademskom zajednicom jer ona stvara nove kadrove za gospodarstvo s kojima možemo nastaviti rad na novim projektima u Hrvatskoj i svijetu - dodao je Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska.

Laboratorij je opremljen sa 12 mrežno povezanih radnih mjesta uz jedno mjesto za predavača. Svakodnevna namjena laboratorija je prvenstveno služiti studentima koji rade završne i diplomske radove, kako bi se još tijekom studija imali priliku upoznati s najnovijom tehnologijom.

06. svibanj 2024 16:26