Hrvatska
StoryEditor

Sindikate Linićev proračun ‘ubio u pojam‘

23. Studeni 2012.

Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu je depresivan i očito je da nas čeka još jedna depresivna godina, poručio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Sindikate je ovakav prijedlog proračuna "ubio u pojam" jer je jasno da će većina građana, koja ionako ima problema s redovitim pokrivanjem mjesečnih troškova, u 2013. živjeti još teže, a pritom se najveće proračunske uštede žele provesti preko leđa zaposlenih u javnom sektoru, rekao je Sever.

Ni u idućoj godini neće biti nikakvog "skoka zaposlenosti", nastavit će padati kupovna moć građana, tako da je teško očekivati povećanje optimizma bez kojega nema ni gospodarskog rasta, kaže Sever.

Ni predstavnik poslodavaca, glavni direktor HUP-a Davor Majetić, od novog proračuna ne očekuje da će potaknuti izlazak iz krize, jer se njime zadržava "status quo", a pitanje je hoće li ga biti moguće ostvariti.

Situacija je ozbiljna, poboljšanje je moguće samo ako se pokrene gospodarstvo i privuku investicije, upozorio je Majetić dodavši kako se svi građani moraju više angažirati na rješavanju brojnih problema.

Za razliku od sindikata i HUP-a, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić optimistično vjeruje da je proračun dobar jer je realan i jer će omogućiti sređivanje državnih financija i kontrolu rashoda.

Hrvatskoj treba društveni konsenzus o tome da možemo trošiti samo ono što je zarađeno, jer je javni dug dosegnuo 170 milijardi kuna, a iduće godine samo za kamate treba platiti gotovo 10 milijardi kuna, ističe Mrsić.

Vlada očekuje da će tri milijarde kuna u proračunu ostvariti od privatizacije nekih državnih tvrtki, poput Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia osiguranja, na kojima planira zaraditi oko dvije milijarde kuna. Međutim, sindikati se protive njihovoj privatizaciji iako prigovaraju da se u proračunu previše reže javna potrošnja.

Nismo protiv svake privatizacije, ali HPB i Croatia osiguranje uspješno posluju i donose državi prihode, pa ih ne bi trebalo prodavati. Time se samo nastavlja rasprodaja najvrijednijih državnih poduzeća, kao što je to učinjeno s bankama i Hrvatskim telekomom, tvrdi Seve

16. travanj 2024 09:01