Hrvatska
StoryEditor

Sindikati protiv novih energetskih zakona

18. Listopad 2012.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je od zastupnika u Saboru da ne glasuju za paket novih energetskih zakona dok im ne bude predstavljen njihov socijalni učinak i dok se u zakon ne ugrade svi oblici pomoći kojima će se štititi ugroženi kupci.

Nije sporno da je usklađivanje s tzv. Trećim energetskim paketom EU obveza Hrvatske, jednako kao i zemalja članica EU-a, no Vlada nije odradila ‘domaću zadaću‘ sadržanu u tom paketu koja se tiče učinkovite zaštite socijalno ugroženih građana, ističe SSSH u pismu zastupnicima. Predloženi zakoni samo u općim crtama definiraju kriterije za stjecanje statusa ‘ugroženog kupca‘, a konkretna prava trebala bi biti riješena Vladinim uredbama. To znači da se zakoni donose bez sagledavanja socijalnih učinaka, a konkretizacija pomoći ugroženim kupcima ostavlja se izvršnoj vlasti na političko arbitriranje, prema političkim okolnostima i stanju u državnom proračunu, upozorava SSSH.

Zakon okvirno predviđa da će pomoć ostvarivati samo primatelji socijalne pomoći, što se u prijedlogu zakona definira kao glavni kriterij za stjecanje statusa ugroženog kupca. No, kako u Hrvatskoj raste broj građana koji ne mogu podmirivati troškove svojih kućanstava, SSSH predviđa da će drastičan rast cijena energenata imati pogubne posljedice po daleko širi krug građana tako što će zbog plaćanja energenata trpjeti ostale ljudske potrebe (prehrana, obrazovanje…), ili će se energija (posebice toplinska) koristiti ispod razine potreba, što će ugrožavati zdravlje građana.SSSH podsjeća da se Socijalnim planom za Energetsku zajednicu jugoistočne Europe Hrvatska obavezala definirati energetsko siromaštvo, što do danas nije učinila. Energetsko siromaštvo je specifičan oblik socijalne deprivacije u kojem kućanstvo troši nerazmjeran udio svojih prihoda na podmirivanje računa za energiju, te se ne mora nužno poklapati sa statusom primatelja socijalne pomoći po drugim kriterijima, kaže se u priopćenju.

20. travanj 2024 10:11