Hrvatska
StoryEditor

Što je Debeljak obećao radnicima Brodosplita?

30. Ožujak 2013.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) Vedran Dragičević i predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić istaknuli su nakon potpisivanja dodatka Kolektivnom ugovoru kako je najvažnije da je zajamčeno da se nakon kolektivnog otkaza na posao vrate radnici škvera, a ne netko drugi.

-Problem je bio, i oko toga smo se malo sporili, jer smo mi tražili da se od 3.400 sadašnjih radnika na posao (nakon kolektivnog otkaza) vrate radnici brodogradilišta i danas smo dobili jamstva za to, a to je bio i razlog zbog kojeg smo imali ovako duge pregovore. Prijedlog je u početku bio sročen tako da se u Brodosplit na posao mogao vratiti netko drugi, odnosno mogao bi netko sa zavoda za zapošljavanje doći raditi u Brodosplit- izjavio je Dragičević.

Šegvić je istaknuo kako se potpisanim dokumentom u Brodosplitu neće dogoditi ono što se dogodilo u brodogradilištu Kraljevica gdje su ‘svi išli kući i nitko se nije vratio‘.

Dobilo se najviše što se u ovom trenutku moglo dobiti, ocijenio je Šegvić i dodao kako je 99,9 posto sindikalnih skupština u škveru željelo ovakav dokument.

-Zajamčeno nam je spašavanje radnih mjesta za najmanje 2.000 ljudi, a o svim problemima ćemo razgovarati dalje. Sindikatima nije lako kad se gube radna mjesta, ali ovdje smo sačuvali nadu. Nije bitan ni Debeljak ni ja, nego je najbitniji škver- poručio je Šegvić.

Šegviću je nedavno bio zabranjen ulazak u krug Brodosplita zbog, kako su prenosili neki mediji, njegove navodne prijetnje smrću Tomislavu Debeljaku, ali je sudjelovao na današnjem sastanku u škveru gdje je potpisan dodatak.

Novinarima je izjavio kako se stanje u Brodosplitu u zadnje vrijeme ‘pretvorilo u jednu nepotrebnu pucnjavu‘.

-Bitan je škver, a što će biti sa mnom manje je bitno. Ovo je početak borbe koja će završiti onda kada se u škveru bude gradilo pet, šest brodova- kazao je Šegvić.

Dragičević je rekao kako su sindikati uvažili i činjenicu da vlasnici Brodosplita dnevno gube dva milijuna kuna zbog toga što imaju višak zaposlenih.

-To znači da se mjesečno gubi 60 milijuna kuna i kad se to uzme u obzir onda je današnji potez jedino moguć u ovom trenutku radi spašavanja brodogradilišta- istaknuo je.

Smatra kako bi potpis dodatku Kolektivnog ugovora mogao biti pozitivna prijelomnica za Brodosplit, korak naprijed u opstanku splitskog brodogradilišta.

03. svibanj 2024 10:39