Hrvatska
StoryEditor

Što su hrvatski proizvođači namještaja pokazali na sajmu u Koelnu?

23. Siječanj 2014.

Nevjerojatno koliko se često kroz javnost još provlači trivijalna teza da se hrvatska drvna industrija svodi na prodavanje trupaca budzašto dok se dizajnerski namještaj uglavnom uvozi. Teza ne može biti više pogrešna - prva se iz recesije počela izvlačiti upravo drvna industrija i to izvozom namještaja visoke dodane vrijednosti!

Da se namještaj hrvatskih proizvođača u svijetu sve više cijeni dokazuju i svjetski sajmovi na kojima naš namještaj postaje tražena roba. Najugledniji je sajam u Koelnu na kojemu su domaće drvne tvrtke pokazale da se razmaženo europsko i svjetsko tržište još ima čime iznenaditi, zadiviti i oduševiti.

Odgovor na pitanja o (ne)postojanju dizajna, kvalitete i nove oblikovnosti stigao je u obliku inovativnih ideja i proizvoda koji su se itekako isticali među 1200 izlagača iz cijeloga svijeta. I to zahvaljujući individualnom pristupu i potpisu dizajnera i proizvođača poput Darka Špiljarića, Ade Kezić, Maria Dobrečevića, Mirne Grubišić koji su kroz igru oblika i istinske kreativnosti pokazali kako doživljavaju suvremeni namještaj za kućanstvo, poslovne i javne prostore.

Hrvatska industrija namještaja tako je potvrdila da ulazi na europsko tržište s novim konceptom i namjerom - postati ozbiljan partner u opremanju i to proizvodima visoke dodane vrijednosti. Proizvođači koji su pokazali svoje proizvode u Koelnu su DI Novoselec, Drvni klaster sjeverozapadne Hrvatske - Varaždin, Efektiv, Inkea, IO dizajn, FinvestCorp, Lapibus, Noona, Malagić i Sportex.

Te su tvrtke svojim eksponatima pokrile doista sve stilove, suvremeni, eko, starinski, ekskluzivni, klasični, industrijski, pa više nije svjetsko čudo da se ugovaraju poslovi i za dizajnerska tržišta poput Švedske i Nizozemske.

Pogledajte fotogaleriju sa namještajem kojeg su hrvatske tvrtke predstavile na sajmu.

29. travanj 2024 15:11