Hrvatska
StoryEditor

Što Šuker i Karamarko imaju reći o proračunu?

28. Studeni 2012.

Konferenciju za novinare na temu Proračun danas će održati predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko, saborski zastupnik Ivan Šuker i tajnik Odbora za gospodarstvo Goran Soldo.

U najvažnijem državnom financijskom dokumentu - prijedlogu proračuna za sljedeću godinu - stoji: planirani prihodi 113 milijardi 700 milijuna kuna, rashodi 124 i pol milijarde, deficit 10 milijardi 900 milijuna kuna. Prihodovna se strana temelji na projekciji rasta BDP-a od optimističnih 1,8 posto, u čemu se kriju i veliki rizici.

Jučerašnju raspravu u Saboru obilježili su veliki prijepori. Raspravu o proračunu obilježio je i sukob premijera Zorana Milanovića s HDZ-ovcem Đurom Popijačem, zbog kojeg je najveća oporbena stranka tražila da se premijeru izrekne opomena.

Đuri Popijaču (HDZ) nejasno je na što će se točno utrošiti 900 milijuna kuna predviđenih za restrukturiranje brodogradnje. Skandalozno je da to pitanje postavljate baš vi koji ste bili ministar gospodarstva, a niste napravili ništa. Vi koji ste otišli hladno i elegantno, bez ijednog parafa na ugovoru s onima koji bi trebali preuzeti ta brodogradilišta, uzvratio mu je Milanović. Ja mislim da je dovoljno argumenata rečeno. To se vidi po Plinacru gdje imate 5 članova Uprave, a dosad je bio jedan direktor, poručio je opet Popijač, na što mu je Milanović odgovorio: Uvijek su najglasniji ljudi koji imaju najmanje. Kako ste postali ministar? Na kojim ste listama prije toga bili? Tko vas je postavio u Finu 2003.? Je li to možda bahatost? Dakle, uvijek ste bili uz onog kome ste mogli služiti. To je vaša politička karijera.

Na premijerovo izlaganje replicirao je niz HDZ-ovih zastupnika. Jadranka Kosor spočitnula mu je da govori o teškoćama u smanjenju masa za plaće, a dok je bio u oporbi, potpisao je peticiju protiv izmjene Zakona o radu. Milanović joj je odgovorio da ZOR u Hrvatskoj nije rigorozniji od zakona u drugim državama te da sam po sebi nije velik problem. Problem je u tome što niste proveli ni jednu jedinu reformu, poručio je.

20. travanj 2024 06:22