Hrvatska
StoryEditor

‘Štrajk je legalan, no poziv na rušenje Vlade je neprimjeren‘

07. Ožujak 2013.
Piše:
liderhrt

Ministri znanosti, obrazovanja i sporta te rada i mirovinskoga sustava Željko Jovanović i Mirando Mrsić izjavili su da je štrajk, koji su najavili sindikati, njihovo legitimno pravo. No Vlada je opredijeljena za socijalni dijalog jer, istaknuo je Mrsić, ulica neće riještiti probleme, među kojima je i hrvatska visoka zaduženost.

Dvojica ministara, koji su na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) govorili o važnosti stupanja na snagu Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO), na molbu novinara osvrnuli su se na najavu velikoga sindikalnog štrajka za 1. svibnja, te na napise objavljene danas u dijelu dnevnih novina da čelnici osam sindikata u tajnosti pripremaju sindikalni udar na Vladu kako bi se koeficijenti za plaće zaposlenih u javnim i državnim službama vratili na razinu koja je bila prije nedavnoga smanjenja od tri posto.

I dok je štrajk legalan, poziv na rušenje legitimno izabrane Vlade je neprimjeren, istaknuo je ministar Jovanović. Na novinarsko pitanje ide li Vlada u pravome smjeru, odgovorio je kako je smjer Vlade dobar, što će, istaknuo je, biti vidljivo na kraju njezina mandata.

Ministar Mrsić konstatirao je pak da bez obzira na štrajk, ili bez njega, Vlada i socijalni partneri moraju sjesti za stol i nastavi socijalni dijalog za što je Vlada opredijeljena. Dodao je kako su u tijeku razgovori oko izmjena Zakona u radu, te da počinju i razgovori o drugim temama.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata (MHS) Vilim Ribić na konferenciji za novinare, na kojoj su sindikati najavili prosvjedno obilježavanje Praznika rada 1. svibnja, rekao da nije riječ ni o kakvoj tajni niti tajnom planu za rušenje Vlade, već o uobičajenom konzultativnom sastanku sindikata.

20. travanj 2024 06:04