Hrvatska
StoryEditor

TDR: Neizdavanje markica za cigarete šteti i nama

03. Lipanj 2013.

Problemi s neizdavanjem trošarinskih markica za cigarete nanose poslovnu štetu i TDR-u, koji je zbog toga morao smanjiti svoju proizvodnju te u tom slučaju dijeli sudbinu svih aktera na tržištu i nije ni u kakvom povlaštenom položaju, objavili su danas iz jedine hrvatske tvornice cigareta.

Na problem neizdavanja trošarinskih markica za uvozne cigarete u petak su upozorile tvrtke BAT Hrvatska, Imperial Tobacco Zagreb (IT), JT International Zagreb i Philip Morris Zagreb (PMZ) zajedničkim priopćenjem u kojem su navele da Ministarstvo financija "i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete te time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu".

Te tvrtke tvrde i da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu te da ono ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnog proračuna.

Reagirajući na medijske spekulacije da "novonastala situacija najviše pogoduje rovinjskom TDR-u, koji svoje cigarete proizvodi u Hrvatskoj pa mu nisu potrebne uvozne markice", iz TDR-a danas takve spekulacije odbacuju kao neosnovane i zlonamjerne.

- Svi duhanski proizvodi u Hrvatskoj su oporezovani, neovisno je li riječ o domaćem proizvodu ili proizvodima iz uvoza te svi trebaju imati trošarinske markice kako bi bili plasirani na tržište. Novonastala situacija i problemi s neizdavanjem trošarinskih markica TDR-u nanose poslovnu štetu te smo zbog toga morali smanjiti svoju proizvodnju. TDR u navedenom slučaju, dakle, dijeli sudbinu svih aktera na tržištu i nije ni u kakvom povlaštenom položaju - stoji u današnjem priopćenju rovinjske tvrtke.

19. travanj 2024 14:09