Hrvatska
StoryEditor

Tommy javno proziva Poreznu upravu za "pljačku"

01. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

U današnjem dnevnom tisku osvanuo je plaćeni oglas trgovačkog lanca Tommya gdje prozivaju Poreznu upravu u Splitu za "pokušaj plačke" i namjeru da protuzakonito i neosnovano izvrše naplatu u iznosu od 18 milijuna kuna.

Vapaj je upućen predsjedniku vlade Tihomiru Oreškoviću, ministru financija Zdravku Mariću, te ravnatelju porezne uprave Zdravku Zrinušiću. Nakon što se u Poreznoj upravi u Splitu nisu htjeli očitovati o ovome problemu, te su nas uputili službi za javnost Porezne uprave, došlo je i službeno očitovanje spomenute institucije. U priopćenju za javnost tako tvrde kako jednako pristupaju svakom obvezniku, odnosno nadzoru i tretmanu istih.

- Nakon objave "Javnog poziva" u medijima Porezna uprava će pozvati obveznika na sastanak, saslušati njegove argumenta te poduzeti sve potrebne mjere i radnje sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Porezna uprava nastoji u svakom trenutku vršiti učinkovitu i transparentnu naplatu poreza, uz istovremeno poštivanje dostojanstva poreznog obveznika. Prema odredbi članka 8. Općeg poreznog zakona („Narodne novine“, broj 147/08 do 26/15), porezno je tijelo dužno čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, stoga više informacija o ovom ili bilo kojem drugom obvezniku nismo u mogućnosti iznijeti – navodi se dalje u dopisu.

Istovremeno s dolaskom izvještaja iz Porezne uprave, u Splitu je održan i sastanak na kojem su čelni ljudi Tommya predvođeni predsjednikom uprave Antom Josićem odlučili kako se dalje postaviti u cijelom slučaju. U mailu koji je odaslan u našu redakciju iz splitske tvrtke detaljnije objašnjavaju o čemu se zapravo radi.

- U konkretnom slučaju, navodni porezni dug odnosi se na razdoblje 2008. - 2010. Od ukupnog iznosa od 18,3 milijuna kn, sama porezna obveza iznosi oko 10,5 milijuna kuna, a na zateznu kamatu otpada 7,8 milijuna kuna. Najveći dio se odnosi na osporavanje poslovne transakcije između dva nepovezana poduzetnika, neprepoznavanje prava na korištenje pretporeza za uredno plaćeni PDV, jer je po tvrdnji poreznog tijela, poduzetnik - Tommy nije navodno predočio dokumentaciju kojom bi dokazao vrijednost i ekonomske koristi transakcije, te ne postoje relevantni dokazi o procijenjenoj tržišnoj vrijednosti.Pretpostavljamo da nas porezno tijelo drži za nesposobne i/iIi blesave jer kupujemo i plaćamo stvari koje nam ničemu koriste. Brojke pak kazuju suprotno: za razliku od Tommy-ja, koji je u razdoblju od 2010. - 2014. ostvario (i prikazao) dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od cca 160 milijuna kn, top pet stranih trgovačkih lanaca su iskazali redom: minus od 408 milijuna kn; minus od 579 milijuna kn; minus od 214 milijuna kuna; minus od 1.093 milijuna kn te plus od 11 milijuna kn - što za tih pet vodećih stranih trgovačkih lanaca ukupno daje gubitak prije oporezivanja u iznosu od 2 milijarde i 238 milijuna za navedenih pet godina poslovanja (podaci javno dostupni i lako provjerljivi). Čudno! Drugi dio problema se odnosi na samo postupanje poreznog tijela. Porezno tijelo je uredno i u roku predanu žalbu na porezno rješenje, rješavalo više od cijele tri godine (žalba zaprimljena u Poreznoj upravi 01.02.2013.. Rješenje na žalbu napisano 08.02.2016 i dostavljeno nam 19.02.2016.), iako je po Općem poreznom zakonu rok za rješavanje žalbe 60 dana. Također, u postupku je isto porezno tijelo najprije (2012.) utvrdilo da prvostupanjsko porezno rješenje nije izvršno, da bi u 2016. izdalo obrazloženje po kojem je isto postalo izvršno (naplativo) još u 2012.godini.Nadalje, porezno tijelo je samovoljom službenika zadužilo poreznog obveznika i prije donošenja samog rješenja o žalbi (29.01.2016.) iako već po isteku roka u kojem je nastupila zastara prava na naplatu, a samo rješenje tek naknadno napisano. Jasno, zatezne kamate za razdoblje ležanja predmeta na stolu su uredno obračunate.Najbolji primjer postupanja službenika porezne uprave očituje se u postupku nadzora kod poreznog obveznika Tommy d.o.o. za 2012. godinu. Najprije (27.04.2015.) se utvrde porezne obveze u iznosu od preko 34 milijuna kn, a zatim se (02.11.2015.), nakon razmatranja predmeta u središnjem uredu u Zagrebu, za isti predmet umjesto navedena 34 milijuna kuna donosi rješenje o poreznim obvezama od 2,9 milijuna kuna - skoro 12 puta manje.  U svakom slučaju, sigurni smo da ovakvo ponašanje i postupci čine veliku štetu, kako poreznim obveznicima, tako i društvu u cjelini – tvrdi se u izvještaju Uprave društva Tommy.

18. travanj 2024 19:51