Hrvatska
StoryEditor

U pet dana tisuću novih zahtjeva za predstečajnom nagodbom

09. Siječanj 2013.

U Finu je s danom 07.01.2013. godine zaprimljeno ukupno 2.492 prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, odgovorili su iz Fine.

Budući da je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade 2. siječnja izvjestio da su do tog datuma zaprimljeni zahtjevi za predstečajnom nagodbom iz ukupno 1472 tvrtke koje duguju više od 20 milijardi kuna, a zapošljavaju gotovo 16.000 radnika, proizlazi da je 1020 tvrtki podnijelo zahtjev u pet dana.

Iz Fine nisu precizirali kolike su ukupne obveze svih tvrtki koje su dosad podnijele zahtjev za predstečajnom nagodbom, no Linić je prethodno izvjestio da su od ona 1472 zahtjeva gotovo 200 velike tvrtke s oko 19 milijardi kuna obveza prema vjerovnicima te s nešto više od 11.600 zaposlenih. Iako se u pet siječanjskih dana došlo gotovo do udvostručenja broja zahtjeva, i ovo je još daleko isod očekivanja Ministartsva fianncija koje je računalo na barem 20 tisuća zahtjeva za predstečajnom nagodbom.Donesena je i uredba o načinu kako će Vlada odlučivati o svojim potraživanjima u postupku predstečajne nagodbe. Tom uredbom predlaže se podjela predstečajnih nagodbi u dvije skupine - za postupke čija vrijednost predmeta ne prelazi 10 milijuna kuna bit će nadležna Porezna uprava, koja će imati savjetodavno vijeće koje će predlagati nagodbu ostalim vjerovnicima i odlučivati o prijedlogu dužnika. Postupci čija vrijednost prelazi 10 milijuna kuna bit će pod Ministarstvom financija koje će također imati Savjetodavno vijeće, a u njemu predstavnike nadležnih ministarstava koji će sudjelovati u davanju prijedloga.Iz Fine su odgovorili i da su Nagodbena vijeća započela su s radom odmah nakon što je ministar financija Odluku o imenovanju predsjednika i članova nagodbenih vijeća na temelju članka 33. st. 2 Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. 

Osim toga, Ministarstvo financija je donijelo Pravilnik o troškovima postupka predstečajne nagodbe čija se objava čeka u Narodnim novinama. U Fini objašnjavaju i da svi subjekti koji su predali prijedlog za otvaranje postupka nisu odmah vidljivi na njihovim web stranicama. - Predmet koji je zaprimljen u Pisarnici neće se odmah vidjeti na web stranicama, nego tek u trenutku kada nagodbeno vijeće donese neku odluku vezanu za postupak (Zaključak o dopuni postupka, Rješenje kojim se prijedlog odbacuje, Rješenje o otvaranju postupka) - kažu u Fini.

03. svibanj 2024 09:37