Hrvatska
StoryEditor

Ukinuta zabrana prosvjedovanja na Markovom trgu

04. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Većina saborskih klubova podržala je konačni prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju, pozdravljajući ukidanje zabrane prosvjedovanja na Markovu trgu nakon sedam godina.

Ovime pokazujemo da se kao vlast ne bojimo naroda kao što su se bojali oni koji su 2005. donijeli zakon koji je još i danas na snazi, poručila je Gordana Sobol u ime SDP-a.

Zakonske izmjene podržao je i Silvano Hrelja (HSU) ističući da na Markovu trgu nikada nije bio zabilježen ni jedan incident, osim uoči donošenja važećeg zakona 2005., i to, napomenuo je, na prosvjedu koji je spontanto organiziran zbog uhićenja generala Ante Gotovine.

Sonja Koenig (HNS) kazala je kako vladajuća koalicija ispunjava svoje izborno obećanje da svi građani svoje nezadovoljstvo mogu izraziti pred Saborom i Vladom.

Iako podupiru Vladin prijedlog, Hrvatski laburisti upozoravaju da zakonska ograničenja neće omogućiti da eventualni prosvjed ili potpora imaju učinka.Vremenskim i ograničenjem broja sudionika onemogućeno je, upozorio je Dragutin Lesar, kontinuirano prosvjedovanje, a u tehničkom smislu i postavljanje razglasa, dostava hrane, odvoz smeća i svaka druga tehnička pomoć.

Predloženo ukidanje zabrane prosvjeda na Markovu trgu podržao je i Milorad Pupovac u ime SDSS-a. Milijan Brkić najavio je da će HDZ biti suzdržan prema Vladinom prijedlogu ocijenivši zakon kao politički, a njegove izmjene nedovoljnima da bi građanima omogućile njihovo temeljno pravo na izražavanje mišljenja bez da se u pitanje dovede njihova sigurnost.

Igor Češek rekao je u ime HDSSB-a za predložene izmjene da znače napredak, ali nedovoljan, ocijenivši ih "demokracijom na kapaljku" u odnosu na prijašnji "priglupi stav HDZ-a" koji je zabranio okupljanja na Markovu trgu. Naglasio je da građanima treba dopustiti okupljanje bez ograničenja vremena i broja sudionika.

Prema konačnom prijedlogu izmjena Zakona o javnom okupljanju ukida se zabrana prosvjedovanja na Markovu trgu. Javna okupljanja i prosvjedi na Markovu trgu bili bi dopušteni već za desetak dana, pri čemu bi pristup sudionika okupljanja bio ograničen na 10 metara od Sabora i Vlade te 20 metara od Ustavnog suda.

Taj će prostor biti primjereno označen, a javno okupljanje i prosvjed bit će moguć od 8 do 22 sata, dok je broj sudionika ograničen na 1500. U konačni prijedlog uvrštena je i odredba po kojoj se za osobe s invaliditetom i one s teškoćama u kretanju za pristup Markovu trgu osigurana "ruta" kroz Radićevu ulicu te Kamenita vrata.

19. travanj 2024 00:57