Hrvatska
StoryEditor

Usklađivanje s klimatskim promjenama bit će najveći trošak za industriju

17. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je da će njegovo ministarstvo ustanovama i tvrtkama ovlaštenim za izradu studija utjecaja na okoliš oduzeti dozvole ako ne budu napravljene kvalitetno.

- Većina studija utjecaja na okoliš je loše napravljena i narušeno je povjerenje u njih pa je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode odlučilo uvesti rigorozne i represivne mjere. Ako ovlaštenicima studija bude odbijena dva puta, njima će se oduzimati dozvole za izradu studija utjecaja na okoliš. To ćemo ugraditi u Zakon o zaštiti okoliša koji će na Vladi RH biti do kraja ove godine - rekao je ministar Zmajlović na tribini održanoj jučer u Splitu pod nazivom ‘Kako odrediti državnu politiku zaštite okoliša i osigurati potrebna sredstva EU fondova‘.

Po njegovim riječima, usklađivanje s klimatskim promjenama bit će najveći trošak hrvatskih industrijskih pogona. - Mi od 1. siječnja 2013. ulazimo u sustav trgovanja emisijskih jedinica, a to znači da će oni koji ulaze u taj sustav morati od tog datuma plaćati emisiju CO2 - rekao je Zmajlović.

- Cijeli sustav je zamišljen tako da bude motivirajući za ulaganje u nove tehnologije koje u konačnici rezultiraju smanjenim emisijama CO2, otpadnih ili stakleničkih plinova - rekao je Zmajlović. On je kritizirao sporost u pripremi projekata za izgradnju centara za gospodarenje otpadom za koje se može tražiti novac iz fondova EU-a te je ponovio kako je do 2018. krajnji rok za izgradnju sustava centara za gospodarenje otpadom diljem Hrvatskoj.

27. travanj 2024 08:34