Hrvatska
StoryEditor

Već za nekoliko godina Hrvatska će postati izvoznik energenata

30. Kolovoz 2013.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Početak seizmičkog snimanja hrvatskog Jadrana samo što nije počeo. Ministarstvo gospodarstva danas je potpisalo ugovor s tvrtkom Spectrum Geo za seizmičko snimanje 2D tehnikom i za prodaju tih podataka u ime Hrvatske svim zainteresiranim kompanijama.

Novi seizmički ugovori zainteresiranim kompanijama za eksploataciju ugljikovodika bit će dostupni do prvog tromjesječja 2014., u drugom kvartalu 2014. planiraju se objaviti međunarodni natječaji za naftne kompanije, a prve koncesije će biti dodijeljene 2015., rečeno je nakon potpisivanja ugovora na kojem su bili predstavnici Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum Geo koja je, kako je rekao ministar Ivan Vrdoljak, odabrana jer ima najveću bazu seizmičkih podataka na Sredozemnom moru i najviše iskustva u regiji i na Mediteranu.

- Počinjemo novu eru u eksploataciju nafte i plina, a cilj je da hrvatski građani i industrija imaju najjeftiniji plin. Pored toga, u Hrvatsku će se sliti milijardi kuna vrijedne investicije. U Hrvatskoj se proizvodi 65 posto ukupne domaće potrošnje prirodnog plina, a nafte svega 20 posto. Potencijali su znatno veći. U roku od četiri, pet godina od danas popravit ćemo tu bilancu u Hrvatska će postati i izvoznik - samouvjereno je rekao Vrdoljak, naglasivši da seizmički podaci ostaju zauvijek u vlasništu Hrvatske te da su već interes za eksploatacijom ugljikovodika iskazale velike svjetske kompanije.

U kratkoj prezentacije načina poslovanja Spectruma, predsjednik i glavni izvršni direktor Rune Engo je istaknuo da će kompanija pokriti 35 tisuća četvornih kilometara te da preuzima sve troškove i rizik na sebe, ali i da je uvjeren kako će pronaći ugljikovodike u Hrvatskoj s obzirom da su već pronađeni s talijanske strane.

Vrdoljak se nadovezao, ponovivši da je trošak Hrvatske nula kuna i da on, Ministarstvo gospodarstva i Vlada neće dozvoliti nikakve šumove u realizaciji ovog projekta.

- Građani Hrvatske se ne trebaju bojati projekta koji će donijeti jeftiniji plin. Da netko pokuša preskočiti proceduru, napraviti krivi korak, ja ću osobno prvo njega pozvati na odgovornost, a onda sebe - oštar je bio Vrdoljak.

23. travanj 2024 18:11