Hrvatska
StoryEditor

Vlada i dalje spremna pomoći Varteksu

05. Travanj 2013.

Ulaskom Hrvatske u EU slobodne zone i poduzetnici u tim zonama trebaju iskoristiti prednosti koje im se nude, a Vlada i resorna ministarstva će u okviru mogućnosti učiniti sve da se pomogne poduzetnicima u tim zonama, istaknuli su prilikom današnjeg posjeta varaždinskoj Slobodnoj zoni potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Branko Grčić i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Slobodne zone su specifične i u tom smislu postojao je poseban režim što se tiče PDV-a i carine, a jasno da će ulaskom u EU doći do promjena u pozitivnom i negativnom smislu, kazao je Grčić koji je uvjeren da će poduzetnici u zonama, poput varaždinske, znati iskoristiti pozitivne strane ulaska u EU.

Grčić i Maras razgovarali su tijekom posjeta i s predstavnicima tvrtki Hanjes i Gumiimpex iz kojih najavljuju otvaranje novih pogona i širenje proizvodnje.

Grčić i Maras smatraju da će za gospodarstvo ukupni pozitivni efekti biti puno veći ulaskom u EU.

Varaždinska zona je najveća i vjerujem da će ulaskom u EU ta zona, kao i mnoge druge u ovom dijelu Hrvatske, iskoristiti sve prednosti koje im se nude, kazao je Maras napominjući da će se Vlada i ministarstva učiniti sve što se može.

Odgovarajući na novinarski upit oko budućnosti tekstilne tvrtke Varteks, Maras je kazao da su Vlada i HBOR i dalje spremni pomoći Varteksu. No, pitanje je žele li to i poslovne banke ili žele i dalje raditi po konzervativnom sistemu, što je u ovom trenutku mnogo izglednija opcija, rekao je Maras koji se nada da će se njihov stav ipak promijeniti.

Što se tiče drvne industrija sjeverozapadne Hrvatske, Maras rješenje vidi u okrupnjavanju i udruživanju u klastere.

Umjesto da izvozimo trupce, što je bio slučaj prošlih godina, ove godine stimuliramo da naši proizvođači dobiju kvalitetenu sirovinu i stvaraju finalne proizvode. Tvrtkama samo treba osigurati veću konkurentnost i sirovine za proizvodnju. Hrvatska nije dovoljno bogata da jeftino daje sirovinu u izvoz, a da uvozi gotove proizvode, kazao je.

Inače, u desetak tvrtki na području varaždinske slobodne zone zaposleno je oko 3.000 radnika, a dosadašnje investicije tih tvrtki procjenjuju se na oko 150 milijuna eura.

19. travanj 2024 23:12