Hrvatska
StoryEditor

Vlada kreće u reviziju naknada za ‘zaslužne građane‘

27. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Čini se kako Vlada počinje velika reviziju zaslužnih osoba. Riječ je o dugačkom popisu sa 760 imena - većinom umjetnika, prosvjetara, znanstvenika i pedagoga koji državni proračun stoje 7,5 milijuna kuna godišnje.

Kako u novom broju piše tjednik Globus, među imenima na listi nalaze se i bivši ministri, njihovi supružnici, diplomati , kao i udovice preminulih kulturnjaka.Stoga bi se uskoro trebala sastati Vladina Komisije sastavljena od tri ministra i još dvoje članova, te donijeti odluku kako uštedjeti na ovoj stavci .

Vlada razmatra dvije opcije, radikalnu i štedljivu - mogućnost prestanka dodjeljivanja nadoknada te ukidanju spomenutog Zakona, kao i eventualno smanjenje iznosa. Konačno rješenje ovisit će i o mišljenju ministarstava, prvenstveno Ministarstva kulture budući da je većina korisnika iz kulturne djelatnosti.

Na popisu “zaslužnih osoba” nalazi se nekoliko kategorija zaslužnih osoba: 14 istaknutih znanstvenih radnika, 9 istaknutih prosvjetno-pedagoških radnika, 86 književnika, 14 skladatelja, 33 kipara, 97 slikara, 21 primijenjeni umjetnik, 30 “ostalih kulturnih radnika”, 85 dramskih umjetnika, 38 opernih i 90 baletnih umjetnika, 127 glazbenika, 11 dirigenata, 26 redatelja, 15 filmskih glumaca i još 33 osobe koje su naknadu kao članovi obitelji dobili nakon smrti istaknutih korisnika.

Među poznatijim imenima na listi su pjevači Mate Mišo Kovač i Dalibor Brun, pjevačice Jasna Zlokić i Zdenka Vučković, Vera Svoboda, Zdenka Kovačićek. Na listi su i Tereza Kesovija, Miro Ungar, glumac Božidar Alić, Mani Gotovac …

Riječ je u o doživotnoj mjesečnoj novčanoj naknadi u iznosu od 200, 300, 500 ili 700 kuna, koja se posljednjih 20 godina dodjeljuje po kriterijima koje je 1994. godine donio tadašnji predsjednik Vlade Nikica Valentić.

25. travanj 2024 14:26