Hrvatska
StoryEditor

Vlada na telefonskoj sjednici krojila proračun i osigurala dodatnih 100 milijuna kuna za HBOR

03. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Vlada Republike Hrvatske održala je danas telefonsku sjednicu s koje je uputila amandmane na Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2013. godinu.

Vlada je uputila i amandmane na Prijedlog izmjena i dopuna financijskih planova izvanproračunskih korisnika za 2013 godinu, i to Agencije za upravljanje državnom imovinom, kao i na Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika za 2014. godinu. Vlada je utvrdila i amandmane na Konačni prijedlog zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu.

Vladinim amandmanom na Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske predložena je preraspodjela primitaka od financijske imovine i zaduživanja u ukupnoj svoti od 1.887.174.754 kuna unutar računa financiranja, tako da se za navedeni iznos povećavaju primici od trezorskih zapisa (422.174.754 kuna) i obveznica (1.465.000.000 kuna), a za isti iznos smanjuju primici od zaduživanja putem zajmova od banaka i ostalih financijskih institucija izvan javnog sektora. Pri tome se ne mijenja ukupni iznos planiranih sredstava.

Amandman na Prijedlog izmjena i dopuna financijskih planova proračunskih korisnika za 2013. godinu, i to Agencije za upravljanje državnom imovinom, predlaže se radi promjene statusa Agencije koja je prestala s radom 30. rujna 2013. godine. Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju, kao pravnog sljednika, donijelo je 13. studenog Odluku o rasporedu neutrošenih sredstva Financijskog plana AUDIO-a i njihovu rasporedu u Financijski plan Centra za restrukturiranje i prodaju za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2013. godine.

S obzirom, da promjena financijskog plana Agencije za upravljanje državnom imovinom nije uključena u Prijedlog izmjena i dopuna Državnog proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika za 2013. godinu (konsolidirano) Amandmanom se predlaže njezino uključivanje.

Amandmanom na Konačni prijedlog Zakona o izvršavanju državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, a imajući u vidu visinu postojećeg duga i predviđeno zaduživanje u 2014. godini, prethodno definirana formulacija u čl. 30. st. 1. „preko 60“ koja ne utvrđuje konkretan maksimalni udio državnog duga u bruto domaćem proizvodu, zamijenjena je novom formulacijom koja državni dug ograničava na 62% od ukupnog bruto domaćeg proizvoda u 2014. godini.

Nadalje se, za potrebe Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uvodi nova proračunska aktivnost – OSIGURANJE IZVOZA – GARANTNI FOND, čime se osigurava veća podrška države hrvatskim gospodarstvenicima, s ciljem poticanja izvoza i zaštite poslovnih subjekata od komercijalnih i političkih rizika na inozemnom tržištu. Tako se osiguravaju dodatna sredstva za financiranje HBOR-a u iznosu od 100.000.000,00 kuna.

24. travanj 2024 10:29