Hrvatska
StoryEditor

Vrdoljak: Trg pravde koči se kao i privatne investicije

04. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Natezanja između SDP-a i HNS-a oko projekta izgradnje najavljenog Trga Pravde i dalje se nastavljaju. Nakon što je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nedavno najavio ovaj projekt, da bi ga ministar pravosuđa Orsat Miljenić ocijenio neprimjerenim u vrijeme krize kada za njega nije osiguran potreban novac, čini se kako je između dva ministarstva konačno uspostavljen, ako ništa drugo, onda bar dijalog oko ovog pitanja.

Naravno, zbunjuje činjenica da taj dijalog nije uspostavljen prije službene najave cijelog projekta, no očito je kako je Trg pravde poslužio i svojevrsnom odmjeravanju snaga između dvaju najvećih stranaka u vladajućoj koaliciji. Kako piše Globus, čelnici HNS-a proteklih su dana postigli konsenzus u vrhu stranke da neće odustati od ovog projekta, te kako ih odgovor ministra Miljenića u tome neće pokolebati.

Ministar Vrdoljak tako je nedavno uputio pismo ministru Miljeniću u kojem ga je pozvao na novi krug pregovora. Istovremeno, ministar gospodarstva ovaj je dopis poslao i na nekoliko drugih adresa – ministru financija Slavku Liniću, te čelnicima Agencije za investicije i konkurentnost i Centra za energetsku investiciju pravosuđa.

Vrdoljak tako navodi kako je ‘projekt Trga pravde strateški značajan za Hrvatsku i da je svaka sporost u provedbi ove ili neke druge investicije već identificirna kod privatnih ulagača kao jedan od problema koji koči investicije‘. No uz navedeno Vrdoljak kolege iz SDP-a podsjeća i da je navedeni projekt već prihvatio uži kabinet Vlade.

Iako službenog očitovanja iz Ministarstva pravosuđa još nema, dijelom i zbog činjenice da su tek nedavno završili godišnji odmori, čini se kako je lopta djelomično spuštena na zemlju. Vrdoljak očito želi dogovor u smirenoj atmosferi kako bi mogao pogurati projekt koji je već najavio, a čini se kako ni u Ministarstvu pravosuđa nisu potpuno otklonili mogućnost za njegovu realizaciju. Tamo, kako tvrde Globusovi neslužbeni izvori, smtraju da Miljenićeva prvobitna reakcija ne znači i konačnu odbijenicu ovom projektu.

Ipak, uz konsenzusu sklonog Vrdoljaka, postoji i ‘ratoborniji‘ dio HNS-ovaca koji zagovaraju opciju da Ministarstvo gospodarstva samostalno odradi projekt, u slučaju da pregovori propadnu. No to bi moglo dovesti i do apsurdne situacije u kojem se gradi objekt za instituciju koja u njega ne želi useliti, a što bi bez sumnje bilo teško objasniti bilo kojem privatnom investitoru koji bi razmatrao mogućnosti uključivanja u ovaj projekt.

24. travanj 2024 20:00