Hrvatska
StoryEditor

Započela druga poslovna konferencija Korporativno upravljanje u 21. stoljeću

16. Rujan 2016.

- Ako postoji neka tema koju korporacije nastoje držati daleko od javnosti, to su odnosi između upravljačkih struktura, uprave i nadzorih odbora. Zato vjerujemo da ćemo današnjom konferencijom, kao i seminarom o korporativnom upravljanju od listopada do prosinca poraditi na podizanju kulture korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, tim je riječima glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović otvorio drugu poslovnu konferenciju na temu Korporativno upravljanje u 21. stoljeću koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Organizatori konferencije su poslovni tjednik Lider i Centar za istraživanje i razvoj upravljanja (CIRU).

Pozdravnim govorom okupljenima se obratio i dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Lajoš Žager koji je istaknuo da živimo u prekrasnoj zemlji te otvaramo teme i rasprave koje često nisu relevantne. Nasuprot tome, današnje okupljanje je oko teme koja doista jest bitna jer omogućuje da živimo skladnije i bolje. Lajoš je zahvalio Lideru na organizaciji ove konferencije i izrazio da mu je velika čast što je Ekonomski fakultet u Zagrebu akademski partner ovakvog skupa.

- Čestitam svima koji će danas dobiti priznanje. Pokušavamo izgraditi jednu drugu kulturu kojom slavimo ljude koje treba slaviti. Treba slaviti one koji stvaraju, preuzimaju odgovornost i one koji su pravi promicatelji gospodarskog razvoja. Stoga su teme korporativnog upravljanja doista interesantne i značajne. Teme gospodarskog razvoja često u javnosti ne prolaze dovoljno zamijećeno i zato Lider ima važnu ulogu, istaknuo je Lajoš Žager.

Nikica Valentić, bivši premijer, a danas poduzetnik i savjetnik predsjednice rekao je kako je prva pretpostavka za uspjeh hrvatske politike stabilnost koja će biti temelj promjena. Bez toga i pravne sigurnosti možemo se na glavu nasaditi, smatra Valentić koji je citirao Kohla: "Nemojte podilaziti narodu, nego radite za narodne interese!"

Dodao je i kako je korporativno upravljanje ključno za svakog poduzetnika koji želi uspjeti na tržištu.

Na otvorenju konferencije kratkim govorom okupljenima se obratio i Darko Horvat, tehnički ministar poduzetništva i obrta, koji je pozdravio menadžersku elitu hrvatskog gospodarstva te naglasio da se bez adekvatnih znanja o korporativnom upravljanju ne može funkcionirati. Svjestan je činjenica da mnogima nedostaju određena specijalistička znanja, stoga je izrazio zadovoljstvo što se suradnjom četiriju sveučilišta umrežava akademska i stručna zajednica.

Na konferenciji će se govoriti o kvaliteti korporativnog upravljanja u Hrvatskoj, njegovoj ulozi u podizanju nacionalne konkurentnosti, novim trendovima u Europskoj uniji, odnosima nadzornih odbora i uprava, a po prvi puta dodijelit će se i posebna priznanja za izvrsnost korporativnog upravljanja najboljim dioničkim društvima.

18. travanj 2024 21:11