Svijet
StoryEditor

Borzan: Više od 70 posto građana smatra da smo u očima korporacija zapadne Europe građani drugog reda

07. Ožujak 2017.

U ponedjeljak se u Vijeću EU održala rasprava na inicijativu Slovačke i Mađarske o različitoj kvaliteti prehrambenih proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU. Inicijativi se na osnovi istraživanja europarlamentarke Biljane Borzan pridružila i Hrvatska.

- Slovački  veterinarski institut je usporedio 22 naizgled proizvoda kupljena u slovačkim i austrijskim trgovinama. Kod gotovo polovice proizvoda pronađene su značajne razlike u kvaliteti. Na slovačkom tržištu su u kategoriji bezalkoholnih pića pronađeni proizvodi s umjetnim i jeftinijim zaslađivanima te s više konzervansa. U mesnatim i ribljim proizvodima je manji udio mesa nego u proizvodima za austrijsko tržište, a ista vrsta čaja kupljena na slovačkom tržištu ima slabiji okus i miris te dolazi u slabije kvalitetnim vrećicama, objašnjava hrvatska zastupnica u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan.

>>>Zaštita potrošača: 82,6 posto građana Hrvatske smatra da na naše tržište dolazi hrana koja je lošije kvalitete

Na osnovu ovog istraživanja, te istraživanja koje je prošli mjesec objavila mađarska Vlada, Slovaci su uvrstili točku o različitoj kvaliteti proizvoda na europskom tržištu na dnevni red sastanka Vijeća ministara za poljoprivredu i ribarstvo koji se održao u ponedjeljak. Inicijativi se na osnovi istraživanja koje provodi Borzan u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu pridružila i Hrvatska. Potrebu da Europska komisija zakonodavno regulira ovaj problem podržalo je još sedam država članica.

- Čak 82,6 posto građana Hrvatske smatra da su proizvodi namijenjeni istočnom europskom tržištu lošije kvalitete od onih namijenjenim trgovinama u zapadnim članicama EU.  Više od 70 posto građana smatra kako smo u očima velikih korporacija zapadne Europe građani drugog reda, kazala je Borzan čije je istraživanje trenutačno u fazi odabira laboratorija za testiranje, a rezultati se očekuju prije ljeta.

- Inicijativa o zakonodavnom prijedlogu za regulaciju različite kvalitete proizvoda na jedinstvenom tržištu do sada je uglavnom polazila iz moje grupe socijalista i demokrata u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Iznimno mi je drago da se da se na međustranačkoj i međudržavnoj razini o tom pitanju raspravlja i u Vijeću EU. Uz to sve se više zastupnika iz različitih stranaka aktivno bavi tom temom i u Europskom parlamentu. Ta podrška je ključna kako bi došlo promjene zakona na razini EU, zaključila je Borzan.

19. travanj 2024 13:28