Svijet
StoryEditor

Cijena hrane neće poskupljivati

04. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Pad cijena hrane u svijetu tijekom mjeseca srpnja, nakon pet mjeseci njihova oporavka, signalizira da poljoprivredni proizvodi vjerojatno neće znatnije poskupljivati u bliskoj budućnosti, izjavio je u četvrtak ekonomist Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Abdolreza Abbassian. FAO indeks cijena hrane pao je u srpnju za 0,8 posto, na 161,9 bodova, prekinuvši svoj uzlazni trend nakon siječnja, kada je bio potonuo blizu najniže razine u sedam godina.

Cijene hrane na međunarodnim tržištima su 1,4 posto jeftinije nego u prošlogodišnjem srpnju, pokazao je taj indeks koji mjeri mjesečne promjene cijena košarice žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

"Dojam da su cijene hrane postupno rasle iz mjeseca u mjesec možda baš i ne odaje pravu istinu", rekao je Abbassian, sugerirajući da prognoze o stabilnim cijenama, koje su objavljene početkom srpnja, više ne vrijede.

Abbassian navodi da su povoljni vremenski uvjeti pogodovali uzgoju žitarica, stvorivši njihove veće zalihe. Indeks cijena žitarica pao je za 5,6 posto u odnosu na srpanj, a samo je riža pritom zabilježila rast cijene. Snažno su pale i cijene biljnih ulja, za 2,8 posto.

"Ako neće biti iznenađenja u vezi vremenskih uvjeta, na putu smo golemih uroda. To će sigurno pritiskati cijene hrane u ostatku sezone", ocjenjuje Abbassian.

19. travanj 2024 01:36