Svijet
StoryEditor

‘Cijena zlata dosegnut će 1480 dolara‘

27. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Unatoč trenutnom konsenzusu na tržištu da je razdoblje rasta cijena zlata završilo, ključni argument u prilog zlatu jači je no ikad, sudeći prema najnovijem izvještaju Erste grupe ‘U zlato se uzdamo‘.

-Za sadašnji trenutak u financijskoj povijesti nema referentnih točaka, jer nikada dosad na globalnoj razini nisu poduzimani tako opsežni eksperimenti na području monetarnih politika i, ako je ikad postojala potreba za monetarnim osiguranjem u obliku zlata, onda je to bez sumnje sada. Očekujemo da središnje banke nastave s ekspanzivnim trendom koji će, bez sumnje, dovesti do rasta cijene zlata- 

Hans Engel, analitičar Erste grupe za strana tržišta dionica, kaže:

 -Općenito očekujemo da će fundamenti u prilog zlatu dobivati više pozornosti u sljedećim tromjesečjima te da će se cijena zlata oporaviti sa sadašnjih razina. Ipak, za očekivani oporavak cijene potrebno je neko vrijeme-stoji u analizi.

Usprkos nedavnoj tehničkoj šteti koju je pretrpjela cijena zlata, očekuje se njen rast pod utjecajem ekspanzivnih monetarnih politika; 12-mjesečna ciljana cijena zlata je 1.480 USDZa razliku od situacije viđene 1979./80., trenutni rast cijena zlata neće završiti zbog naglog rasta kamata, budući da su bilance država, domaćinstava i kompanija opterećene ogromnim dugom. U trenutnim okolnostima, to bi dovelo do depresije uzrokovane deflacijom. Prema podacima Banke za međunarodna poravnanja (BIS), ukupni dug država, domaćinstava i nefinancijskih kompanija u 18 najvažnijih članica OECD-a narastao je od 160% BDP-a u 1980. godini na 340% BDP-a 2012. Kako bi se nastavile boriti protiv tekućih problema u financijskome, ali i u realnome sektoru, središnje banke SAD-a, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva te Središnja europska banka (ECB) nastavit će zadržavati kamate na niskim razinama. 

-Od 2008. godine kamatne stope rezane su diljem svijeta više od 500 puta. Nikada prije nismo svjedočili tako niskoj razini kamata globalno. Kamatne stope u mnogim su državama rekordno niske. Zbog razine duga koja je u međuvremenu dosegnuta, realne kamatne stope nemaju kamo izvan negativne zone, dakle ostaju nisko. Između negativnih realnih kamatnih stopa i cijene zlata uvijek je postojala jaka korelacija, što znači da trenutne okolnosti čine idealan temelj za rast cijena - naglašava se u izvještaju.

Trgovanje zlatom trenutno je smanjenog intenziteta nakon pada cijene, ali pozicioniranje na tržištu signalizira nadolazeće dno nakon kojeg će slijediti razdoblje rasta.

Tijekom nedavnog pada, tržište je još jednom pokazalo svoju tendenciju da maksimizira gubitke. Pad cijene koji se odvijao u nekoliko valova, počevši sredinom travnja, imao je više od pet standardnih devijacija. Budući da je obujam trgovanja bio iznimno visok, brza rasprodaja stvorila je sve preduvjete za rekordno nisku cijenu u uvjetima panike. S obzirom da trgovanje nikada nije bilo negativnije od početka faze rasta cijena, analitičari imaju razlog za optimizam u dugoročnom razdoblju. Pokazatelji trenda u trgovanju zlatom upućuju na to da je njegova cijena daleko od pretjerane euforije. Prema mjesečniku The Hulbert Financial Digest, skupna ulagačka preporuka analitičara za zlato nedavno je bila na minus 44%, nikad niža.

Posljednji tjedni izvještaj CoT (commitments of traders report) jasno ukazuje na pozitivnu situaciju, iz perspektive ulaganja suprotnog prevladavajućem trendu. U njemu se potvrđuje da je sektor posljednjih mjeseci u velikoj mjeri bio izložen spekulaciji. Čini se da je većina optimističnih ulagača potpisala predaju. Prema ovome izvještaju, ‘najveći, najbogatiji i najbolje informirani ulagači pozicionirali su se za više cijene zlata. S druge strane, činjenica da su spekulativni ulagači značajno smanjili svoje udjele koji su rasli dok su očekivali rast cijene signalizira dobru priliku za protuciklično ulaganje. Trenutno dostupne informacije o pozicioniraju na tržištu budućnosnica recept su za izraženi rast.‘ Od svoje rekordno visoke razine koja je dosegnuta u kolovozu 2011., cijena zlata je u fazi dugoročne konsolidacije, sličnoj korekciji usred ciklusa kakvu smo vidjeli u razdoblju 1974. - 1976. Kao rezultat iznimno negativnog sentimenta te jasnih pozitivnih implikacija CoT-a, analitičari pretpostavljaju da će dno uskoro biti dosegnuto. S obzirom na tekuću sezonu, značajno ubrzanje se ne očekuje prije kolovoza.

Usporedba zlata s ostalim vrstama imovine na duge staze jasno daje pozitivnu sliku. U odnosu i na novčanu masu i na dionice te obveznice, zlato ostaje ispod dugoročnih prosječnih vrijednosti. U odnosu na ‘nefinancijsku imovinu‘, neki su omjeri iznad prosjeka, međutim ne radi se o ekstremnim vrijednostima.

U ovom izvještaju je prvi puta napravljena kvantitativna procjena zlata. Uz pomoć određenog modela, u obzir je uzet širok spektar mogućih scenarija za buduću američku monetarnu strategiju i njene učinke na cijenu zlata. Čak i u slučaju malog postotka vjerojatnosti kod ekstremnih scenarija, ovaj model opravdava značajnu premiju na rizik. Na osnovi ovih parametara, ciljana cijena zlata određena je na 2.230 američkih dolara.

Ersteov izvještaj naglašava da zlato treba zadržati kao sastavni dio ulagačkih portfelja. Zlato je jedini oblik tekuće ulagačke imovine uz koji se ne veže ni zaduženje ni dužničko-vjerovnički odnos. Nadalje, to je jedino međunarodno prihvaćeno sredstvo plaćanja neovisno o državi i sredstvo plaćanja koje je preživjelo sve ratove i državne bankrote. Njegova monetarna važnost, koja je uspostavljena i dokazana kroz proteklih nekoliko stoljeća, tek treba biti ponovno otkrivena. Stoljećima je zlato predstavljalo stabilne vrijednosti, neovisnost i stabilnost. Odgovor na pitanje postaje li zlato skuplje ili pada kupovna moć papirnatih valuta stvar je osobne percepcije.

Vrijednost globalne imovine dosegnula je krajem 2012. godine 223 bilijuna američkih dolara. Vrijednost zlata raspoloživog za ulaganje trenutno je na 1,1 bilijun američkih dolara ili tek 0,5%. 

-Vjerujemo da će u budućnosti taj udio značajno porasti, budući da su bitne značajke zlata kao globalne valute duge uspješne povijesti, bez kreditnog rizika ili rizika naplate, visokolikvidne i valute kojom se trguje na globalnoj razini te s obzirom na vrlo nisku inflaciju vezano uz iskopavanje zlata značajke koje su u trenutnim okolnostima posebno poželjne- zaključuje se u ovome izvještaju.

03. svibanj 2024 04:38