Svijet
StoryEditor

Cijena zlata najniža u tri godine

28. Lipanj 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, treći dan zaredom, jer su ulagače ohrabrili daljnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i naznake jačanja japanskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 3,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1,1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,9 posto, dodatno se odmaknuvši od najniže razine u 11 mjeseci, na koju je pao u utorak. No, i dalje je u minusu od 7,7 posto u odnosu na početak godine.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, treći dan zaredom, što se zahvaljuje komentarima dužnosnika Feda koji su smanjili bojazan ulagača od preranog smanjenja poticajnih mjera.

William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao je da smanjenje programa kupnje obveznica od strane središnje američke banke nije vezano uz vremenske rokove, nego uz gospodarske izglede koji su i dalje nejasni.

To je ublažilo strahovanja ulagača da će se Fed povući s tržišta prije nego se gospodarstvo nađe na putu stabilnog, samoodrživog rasta.

Dobrom raspoloženju na tržištima pridonijeli su i podaci koji pokazuju da su potrošačke cijene u Japanu prestale padati, dok je potražnja za radnom snagom dosegnula najvišu razinu u pet godina.

To pokazuje, kažu analitičari, da ‘abenomika‘, politika poticanja rasta gospodarstva i suzbijanja deflacije golemim javnim investicijama i agresivnim labavljenjem monetarne politike nazvana po premijeru Shinzo Abeu, daje rezultate.

Uz to, splasnula su strahovanja ulagača od kreditnog zastoja na kineskom međubankarskom tržištu novca jer su kamate, nakon što su prošloga tjedna dosegnule rekordne razine, jutros pale, šesti dan zaredom.

No, zbog bojazni da će usporavanje rasta kineskog gospodarstva izazvati pad potražnje za sirovinama, s obzirom da je Kina njihov najveći potrošač u svijetu, cijene su sirovina pod pritiskom.

Cijena unce zlata pala je jutros, po prvi puta od kolovoza 2010. godine, ispod razine od 1.200 dolara, dok je cijena bakra oslabila 0,1 posto.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila je, pak, 0,2 posto, na 96,85 dolara po barelu.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema japanskoj valuti. Jutros se njegov tečaj kreće oko 98,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,75 jena.

Prema europskoj valuti dolar je, pak, oslabio, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,3030 na 1,3065 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na japansku valutu, pa mu je tečaj porastao s jučerašnjih 127,35 na 129,10 jena.

03. svibanj 2024 03:43