Svijet
StoryEditor

Cijene nafte pale na 100 dolara

01. Lipanj 2012.

Cijene nafte potonule su u petak ispod razine od 100 dolara prvi puta od prošlogodišnjeg listopada budući da su slabi podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i dužnička kriza u eurozoni potpirili strah od usporavanja potražnje za energentima.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 1,8 dolara, na 100,07 dolara. Nakratko se spustila i na 99,60 dolara, što je njezina najniža razina nakon 4. listopada. Dan ranije potonula je jedan posto, zaključivši trgovinu na najnižoj razini od početka prošlogodišnjeg listopada. U prošlom je mjesecu pala cijelih 14,7 posto, što je njezin najveći mjesečni pad od 2008.Na američkom je tržitu barel pojeftinio 1,45 dolara i njime se trgovalo po 85,08 dolara. Dan ranije zaključio je trgovinu na najnižoj razini od druge polovine listopada. U prošlom je mjesecu njegova cijena potonula više od 17 posto, što također predstavlja njezin najveći pad od 2008.Službeni indeks menadžera nabave za kineski proizvodni sektor spustio se u svibnju na 50,4 boda, što je njegova najniža razina u ovoj godini. Podaci iz njemačkog proizvodnog sektora za svibanj pokazali su pak najveći pad aktivnosti u tri godine.Ta su izvješća potpirila zabrinutost za potražnju za energentima u uvjetima posustajanja gospodarskog rasta. Euro se pak spustio na najnižu razinu u 23 mjeseca prema dolaru zbog bojazni povezanih sa španjolskim bankovnim sektorom.

- Konstatno smo zabrinuti zbog Grčke, Španjolske, eura, slabih podataka iz Sjedinjenih Država, a ni noćašnji kineski podaci nisu bili pozitivni. Mislim da smo stigli do razine na kojoj bi se stanje na tržištu moglo donekle stabilizirati", kazao je Tony Machacek iz Jefferies Bachea.Kineski podaci objavljeni su uoči izvješća o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama u travnju, za koje se očekuje da će pokazati 150 tisuća novootvorenih radnih mjesta. Neki analitičari smatraju da bi to izvješće moglo razočarati tržišta.

- Mislim da podaci objavljeni u petak neće pokazati poboljšanje. Do sada je tjedan bio prilično očajan a još nismo dotaknuli dno, izjavio je Jim Ritterbusch iz Ritterbusch & Associatesa, predviđajući pad cijene barela na londonskom tržištu ispod razine od 100 dolara. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim je internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 101,06 dolara za barel, što znači da je pala za 1,69 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

05. svibanj 2024 21:03