Svijet
StoryEditor

Čini se da je pad europske automobilske industrije dosegnuo dno

12. Srpanj 2013.

Čini se da je nagli pad europske autoindustrije, obilježen oštrim smanjenjem prodaje i proizvodnje automobila i značajnim gubicima za proizvođače, dosegnuo dno, izjavio je izvršni direktor američkog Forda.

Ima naznaka da se tržište novih automobila u eurozoni prestalo smanjivati, kazao je jučer na novinskoj konferenciji u sjedištu Forda izvršni potpredsjednik i predsjednik za Europu, Bliski Istok i Stephen Odell.

- Počinju se nazirati znakovi stabilizacije - rekao je Odell, upozorivši ipak da promjena trenda vjerojatno neće biti kratkotrajan proces.

- Iduće bi godine europsko tržište trebalo početi rasti - ali će u godinama nakon toga rast biti spor i skroman, dodaje Odell. Priznao je da se Fordova prognoza razlikuje od one koju je ovoga tjedna objavio predsjednik Nissan/Renaulta Carlos Ghosn, istaknuvši da nije siguran je li njihovo poslovanje na europskom tržištu zaista dotaknulo dno.

Iako je stopa nezaposlenosti od 12,2 posto ‘vrlo loša‘, čak ‘bez presedana‘, ‘većina indeksa ukazuje na oporavak‘, ističe Fordov čelnik. Trenutno se u Europi godišnje proda oko 13,5 milijuna vozila, daleko manje od 18 milijuna koliko ih je prodano 2007.

Američki proizvođač automobila također je naglasio potrebu hvatanja u koštac sa žestokom konkurencijom, koja uključuje velike popuste i prodor njemačkih proizvođača luksuznih automobila u tržišne segmente poput vozila srednje veličine, inače tradicionalo Fordovo uporište.

U prvom je ovogodišnjem tromjesečju Fordovo europsko poslovanje zabilježilo gubitak od 462 milijuna dolara, što je donekle ublažila dobit od 2,4 milijarde dolara na sjevernoameričkim tržištima. - I dalje smatramo da ćemo najkasnije krajem 2015. u Europi poslovati u plusu - zaključio je Odell.

20. travanj 2024 06:20