Svijet
StoryEditor

Disney među najvećim gubitnicima

10. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica blago porasle, no zbog oštrog pada u prethodna dva dana burzovni su indeksi ovoga tjedna zabilježili najveći pad od lipnja.

Dow Jones indeks ojačao je jučer 4 boda, ili 0,03 posto, na 12.815 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 1.379 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 2.904 boda. No, tim blagim rastom indeksi nisu uspjeli nadoknaditi gubitke od prethodnih dana, pa je S&P 500 ovoga tjedna potonuo 2,4 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od lipnja. Dow Jones pao je, pak, na tjednoj razini 2,1, a Nasdaq indeks 2,6 posto.

Posljedica je to strahovanja ulagača da Kongres i Bijela kuća neće riješiti proračunske probleme do kraja ove godine. Ako to ne uspiju, početkom iduće godine prijeti ‘fiskalna litica‘, automatsko smanjenje proračunskih rashoda i ukidanje poreznih olakšica, ukupno vrijednih oko 600 milijardi dolara, što bi moglo gurnuti gospodarstvo u recesiju.Iz jučerašnjih izjava predsjednika Baracka Obame i republikanskih zastupnika u Kongresu očito je, kažu analitičari, da idućih tjedana slijedi teška borba oko proračunskih pitanja.

- Predsjednički su izbori prošli, stoga više nema izlika za odgađanje odluka. Političari moraju sjesti za stol i riješiti pitanje ‘fiskalne litice‘. No, zasad i republikanci i demokrati čvrsto stoje na svojim pozicijama i ne pokazuju volju za kompromisom - kaže Chris Hobart, direktor tvrtke Hobart Financial Group.

I dok ‘fiskalna litica‘ prijeti, tržište ponešto podržavaju dobri makroekonomski podaci. Jučer je objavljeno da je raspoloženje potrošača u SAD-u u studenome dosegnulo najvišu razinu u pet godine, što zajedno s nizom drugih makroekonomskih podataka pokazuje da se rast američkog gospodarstva stabilizira, nakon duljeg razdoblja usporavanja.

No, kvartalna poslovna izvješća kompanija ne ohrabruju. Zbog slabijih nego što se očekivalo rezultata, među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Disneya, s padom cijene za 6 posto. Većina kompanija ostvarila je u trećem tromjesečju veće zarade nego što se očekivalo, no podbacuju prihodi, i to premda su analitičari ljestvicu postavili vrlo nisko. 

Od 449 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 63,3 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo, što je iznad 62-postotnog dugoročnog prosjeka prebačaja. S druge strane, samo je 38,2 posto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, što je znatno ispod dugoročnog prosjeka od 62 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,11 posto, na 5.769 bodova, a frankfurtski DAX 0,58 posto, na 7.163 boda. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,47 posto, na 3.423 boda.

25. travanj 2024 23:25