Svijet
StoryEditor

Do studenog bi broj oboljelih od ebole mogao dosegnuti brojku od 20 tisuća

24. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Stručnjaci tvrde da bi se epidemija ebole mogla pretvoriti iz ‘nesreće u katastrofu‘.

Nova studija Svjetske zdravstvene organizacije, čiji su rezultati jučer predstavljeni, tvrdi da će, ukoliko vlasti ne učine ništa više da zaustave rastuću epidemiju, broj slučajeva porasti na 20 tisuća.

- Procijenili smo da će, ako se održi trenutna stopa rasta te ukoliko ne budu poduzeti nikakvi daljnji napori za sprječavanje širenja bolesti, broj oboljelih do 2. studenog iznositi 5 740 oboljelih u Gvineji, 9 890 u Liberiji te oko 5 tisuća u Sijera Leoneu, što nas dovodi do ukupne brojke od 20 tisuća slučajeva. – stoji u izvješću objavljenom u  New England Journal of Medicine.

Virus ebole širi se izlaganjem tjelesnim tekućinama osobe koja nosi virus. Prijenos se sprječava ranom dijagnozom, izolacijom oboljelih i kontrolom vezanom uz sigurne pokope onih koji su preminuli od posljedica bolesti.

Međutim, virus je poharao siromašne zemlje zapadne Afrike, tako da su mnogi od gore navedenih protokola neodrživi ili nemogući.

- Ako epidemiju ne zaustavimo u skorije vrijeme, ova će se nesreća pretvoriti u katastrofu. Strah od ebole postat će konstanta među svjetskom populacijom. – izjavio je Christopher Dye, koautor studije WTO-a.

Ovi rezultati objavljeni su uoči drastičnog poteza u Sijera Leoneu. Naime, tijekom vikenda je 6 milijuna stanovnika moralo provesti vrijeme u vlastitim domovima i pod policijskim satom, dok je otprilike 30 tisuća volontera i zdravstvenih djelatnika tražilo nove slučajeve oboljelih, a dijeljeni su i sapuni te upute kako spriječiti prijenos virusa.

Trenutno je zabilježeno 5 833 slučaja oboljelih od ebole u šest afričkih zemalja. Broj preminulih narastao je do brojke od 2 833 osobe.

23. travanj 2024 12:51